Wat is een röntgenfoto en wanneer is het nodig?

dossier

Een röntgenfoto is een beeldvormende test waarmee men de binnenkant van je lichaam kan bekijken zonder een incisie te hoeven maken. Dit kan helpen bij de diagnose, controle en behandeling van veel medische aandoeningen.

Wat is een röntgenfoto?

Getty_rontgen_foto_tandarts_gebit_2022.jpg

© Getty Images

Via een röntgenfoto wordt de binnenkant van het lichaam zichtbaar. De röntgenstralen gaan door het lichaam en vallen op een röntgendetector, een plaat die de röntgenstralen opneemt. Zo ontstaat er een beeld van de binnenkant van het lichaam.

Artsen gebruiken verschillende soorten röntgenfoto's voor verschillende doeleinden. Botten zijn bijvoorbeeld goed zichtbaar op deze foto’s, waardoor men breuken of andere afwijkingen kan vaststellen. Via een mammografie kan men de borsten onderzoeken. Om het spijsverterings- en urinestelsel te onderzoeken, voert men doorgaans een contrastonderzoek uit. Dan neemt de arts röntgenfoto’s terwijl er contrastvloeistof wordt ingebracht.

Lees ook: Wat is een MRI-scan en wat is het verschil met een CT-scan?

Wanneer is een röntgenfoto nodig?

Je arts kan een röntgenfoto nemen om:

  • Een gebied te onderzoeken waar je pijn of ongemak ervaart
  • De voortgang van een gediagnosticeerde ziekte te controleren, zoals osteoporose
  • Te checken hoe goed een voorgeschreven behandeling werkt

Bij deze aandoeningen is doorgaans een röntgenfoto nodig:

  • Botkanker
  • Borsttumoren
  • Vergroot hart
  • Verstopte bloedvaten
  • Aandoeningen van de longen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Breuken
  • Osteoporose
  • Artritis
  • Tandbederf

Lees ook: Wat zijn de symptomen van tandbederf en hoe kan je het voorkomen?

Hoe neemt men een röntgenfoto?

Röntgenfoto's worden gemaakt bij artsen, tandartsen, radiologen en ziekenhuizen, overal waar een röntgenapparaat beschikbaar is. De machine produceert een veilige hoeveelheid straling die door je lichaam gaat en een beeld opneemt op een speciale plaat. Je kan een röntgenfoto niet voelen.

Een arts of verpleegkundige brengt je lichaam in de juiste positie om de nodige beelden te verkrijgen. Tijdens de röntgenopname moet je blijven stilliggen of stilstaan, zodat het beeld niet onscherp wordt. Een röntgenonderzoek duurt normaal gezien slechts een paar minuten. Als er ook contrastvloeistof nodig is, kan de procedure langer duren.

Wat zijn mogelijke risico’s?

Voor röntgenfoto’s wordt maar een lage hoeveelheid straling gebruikt. Deze dosis is voor de meeste volwassenen veilig, maar niet voor een baby in ontwikkeling. Als je dus zwanger bent of denkt zwanger te zijn, laat het weten aan je arts. Hij of zij zal een andere beeldvormingsmethode voorstellen, zoals een MRI. Verder moet je de arts ook op de hoogte brengen in volgende situaties:

Lees ook: Waarom moet je bij MRI-scans tatoeages melden?

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.healthline.com
https://www.thuisarts.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram