- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- dossierAfvallen door te eten volgens de 80/20-regel
- videoKan je groenten beter koken in water of stomen in de microgolfoven?
- dossierHoe gezond is laurier?
- dossierHoe kan je verschillende groenten en fruit best bewaren?
Een interactieve tentoonstelling om de mysteries van je darmen te begrijpen
nieuws
Het spijsverteringsstelsel speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Het doet veel meer dan voedingsstoffen afbreken en absorberen. Een gezonde darm heeft een impact op ons immuunsysteem, onze mentale gezondheid, ons humeur, ons gewicht, onze huid... Hoe?
Dat ontdek je in de fascinerende en interactieve tentoonstelling "Inside your Digestion", in de Gulden Vlieslaan 49 in Brussel. Dit pop-upmuseum wordt gesponsord door Activia, bekend om zijn expertise op het gebied van darmgezondheid.
Het is geen geheim dat onze gezondheid afhangt van een gevarieerde en evenwichtige voeding. Gezond eten voorziet ons lichaam van alle vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft. Maar dat is niet alles... Onze voeding beïnvloedt ook onze microbiota.
Van mond tot dikke darm
Van de mond tot de dikke darm - dat is de indrukwekkende route die de tentoonstelling "Inside your Digestion" voor je heeft opgesteld. Je kunt zo de weg volgen die je voedsel aflegt op een fascinerende reis door je spijsverteringskanaal. Elke kamer dompelt je onder in een interactieve ervaring die zowel leerrijk als leuk is.
Je maakt in de eerste plaats kennis met de micro-organismen die in je darmen leven. Van de mond tot de dikke darm wordt het spijsverteringskanaal gekoloniseerd door miljarden bacteriën die samen een ecosysteem vormen dat uniek is voor elk individu. Een evenwichtige microbiota is een darm waar de goede bacteriën de overhand hebben en in symbiose samenleven met de minder goede bacteriën.
Ontdek de voordelen van een gezonde microbiota
De tentoonstelling "Inside your Digestion" helpt je de cruciale rol van de microbiota en de vele voordelen voor de gezondheid te begrijpen. Wist je dat goede bacteriën een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen (diarree, constipatie), inflammatoire darmziekten (prikkelbare darmsyndroom), voedselallergieën/intoleranties (lactose, gluten) en infecties zoals gastro-enteritis (buikgriep)? Bepaalde bacteriën kunnen ook je bloeddruk, immuunsysteem en geestelijke gezondheid beïnvloeden.
Bij een verstoorde microbiota (dysbiose) is de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies niet meer optimaal. Allergenen, virussen en bacteriën kunnen gemakkelijker in de bloedbaan terechtkomen en ons lichaam op allerlei manieren beïnvloeden: eczeem, infecties, allergieën, depressie...
Tips om voor je darmen te zorgen
De tentoonstelling gaat ook in op de goede gewoonten die je kunt aannemen om voor je darmen te zorgen, want de samenstelling van je microbiota kan in de loop van je leven veranderen. Ze wordt beïnvloed door je dieet, je levensstijl en bepaalde medicijnen.
Als je onevenwichtig eet (te veel zout, suiker of vet), is de kans groot dat je microbiota niet erg gezond is. Het nemen van antibiotica kan je microbiota ook verzwakken, net als een zittende levensstijl. Gelukkig is het mogelijk om zelf de gezondheid van je darmen te verbeteren. Enkele tips:
- Eet gezond: een gevarieerde voeding rijk aan vezels helpt om de goede bacteriën te voeden. Vezels zitten in groenten, peulvruchten, fruit, gedroogd fruit en volkoren graanproducten.
- Eet gefermenteerd voedsel: gefermenteerd voedsel bevat van nature goede bacteriën. Dit is het geval bij kefir, zuurkool, augurken, zuurdesem en miso. De fermenten in yoghurt worden ook beschouwd als probiotica, als ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze vergemakkelijken de vertering van de lactose in het product bij mensen die daar moeite mee hebben. Merken zoals Activia bieden gefermenteerde yoghurt aan die van nature rijk is aan probiotica.
- Blijf voldoende gehydrateerd: water transporteert voedingsstoffen door je lichaam, verwijdert afvalstoffen en bevordert de transit.
- Doe aan lichaamsbeweging: studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de gezondheid van de microbiota kan beïnvloeden, de diversiteit ervan kan verrijken en een eventuele dysbiose weer in evenwicht kan brengen.
- Pak chronische stress aan: chronische stress kan de balans van je microbiota verstoren.
Inside your Digestion Expo
"Inside your Digestion Expo" is een fascinerende en interactieve pop-up tentoonstelling gesponsord door Activia. Ze loopt van 09/02 tot 03/03 in de Gulden Vlieslaan 49 in Brussel. Je kunt het museum bezoeken van woensdag tot zondag van 11 tot 19 uur. De toegang is gratis en voor iedereen toegankelijk. Reserveren is niet nodig.