‘Schadelijk’ sesamzaad massaal uit winkelrekken gehaald. Hoe zit dat?
nieuws
Sinds september vorig jaar zijn er zo’n 150 voedselproducten met sesamzaad uit de rekken van Belgische supermarkten gehaald. Ze bleken namelijk teveel ethyleenoxide te bevatten, een stof die het schimmelen van voedsel tegengaat maar quasi verboden is in Europa, omdat het de gezondheid kan schaden bij dagelijkse consumptie van grote hoeveelheden. Ondertussen zijn er strengere controles ingevoerd en kijkt men ook in de richting van andere voedingsmiddelen, zoals gember.
Sesamzaad wordt niet alleen apart verkocht, maar wordt ook verwerkt in onder meer beschuiten, diepvriesbroodjes en bakmeel. Die producten worden sinds de herfst van vorig jaar heel sterk gecontroleerd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). In september vorig jaar toonde een toevallige analyse namelijk aan dat een lading sesamzaad uit India teveel ethyleenoxide bevatte.
Geen onmiddellijk gevaar volksgezondheid
Ethyleenoxide is een gasvormig desinfectiemiddel, dat onder meer gebruikt wordt om te voorkomen dat producten gaan schimmelen. Maar het middel houdt risico’s in, het kan de kans op
nier- en
leverkankers verhogen. Daarom mogen producten in Europa maximaal 0,05 milligram ethyleenoxide per kilogram bevatten. Dat is een heel erg lage limiet, dus het is hier quasi niet toegestaan. In India, en in heel wat andere landen, is de regelgeving hierover losser.
Het FAVV benadrukt dat er geen onmiddellijk gevaar is voor de volksgezondheid, want de risico’s gelden enkel bij langdurig gebruik en in grote hoeveelheden. Iemand zou dus bijna elke dag, gedurende een periode van jaren, grote hoeveelheden sesamzaden moeten eten, om op lange termijn effecten te ondervinden. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken als je de voorbije maanden enkele crackers of broodjes met sesamzaad hebt gegeten. In de meeste producten zijn sesamzaden sowieso maar in heel kleine hoeveelheden aanwezig.
Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker
Aangescherpte controles
Er is dus geen paniek nodig, maar ondertussen zijn de controles op ethyleenoxide wel stevig aangescherpt. Zo zijn Belgische invoerders van sesamzaad uit India nu verplicht om een analyse uit te voeren op de zaden. Er zijn ook snel nieuwe Europese regels ingevoerd, want dit probleem treft niet enkel België, maar landen in heel Europa. Ladingen sesamzaad uit India komen nu enkel Europa binnen met een officieel certificaat, afgeleverd door de Indiase autoriteiten, dat waarborgt dat er aan de Europese regels wordt voldaan. Bovendien wordt de helft van alle zendingen sesamzaad uit India nu nog eens extra gecontroleerd bij aankomst in Europa.
In andere producten en uit andere landen
De schaal van het probleem dijt wel nog verder uit, want het blijkt niet beperkt tot India en ook niet tot sesamzaad. Zo zijn er ondertussen ook al te hoge gehaltes van ethyleenoxide vastgesteld in voedingsmiddelen met onder meer gember, groene pepers en kurkuma. Sommige gecontamineerde producten kwamen niet uit India, maar uit een tiental andere landen, onder meer uit Ethiopië, Bolivia, Israël en Paraguay.
Lees ook: Hartvriendelijke voeding: welke producten zijn goed voor hart en bloedvaten?
Laatst bijgewerkt: april 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.