Online gids voor gezonde leefomgeving

123-venster-huis-natuur-9-8.jpg

nieuws

De Gids Gezonde Leefomgeving van het Nederlandse RIVM is een website voor iedereen die aan de slag wil met het gezonder inrichten van de leefomgeving. Ook bevat de gids praktijkvoorbeelden en handvatten om gezondheid mee te wegen binnen het omgevingsbeleid. 

De leefomgeving moet immers gezond en veilig zijn, uitnodigen tot bewegen en ontmoetingen, en prettig om in te wonen. Door de leefomgeving gezonder in te richten kan veel gezondheidswinst worden geboekt. 

RIVM-toolkit 
'Preventie in de wijk, samen werken aan gezondheid en welzijn van inwoners' is de door het RIVM ontwikkelde toolkit die gemeenten concrete handvatten geeft om de gezondheid van hun inwoners te bevorderen.

Niet in elke wijk spelen dezelfde gezondheidsproblemen. Zo staan in het centrum van een (grote) stad andere problemen op de voorgrond dan in een dorp. Denk aan de vaker voorkomende ongezonde leefstijl in vooroorlogse arbeiderswijken, de zelfredzaamheid van ouderen die in kleine dorpen en kernen meer onder druk staat dan elders, of aan jongeren die meer dan gemiddeld roken in kleinstedelijke wijken. 

In deze toolkit zijn negen verschillende wijktypen beschreven. Per wijktype zijn preventiethema’s en bijbehorende effectieve interventies beschreven op basis van opvallende wijkkenmerken. Het RIVM hoopt dat met het gebruik van wijkspecifieke interventies gemeenten met dezelfde inzet meer voor hun inwoners kunnen betekenen.

Bron:
https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Gids_voor_gezonde_leefomgeving_online
https://www.gezondeleefomgeving.nl/


Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram