Verkeerslawaai verhoogt risico op hartziekten en diabetes
nieuws
Naar schatting wordt eenderde van de Europese bevolking continu blootgesteld aan verkeerslawaai boven de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanvaarde drempels. Twee recente studies bevestigen eerder onderzoek dat mensen die dagelijks zijn blootgesteld aan lawaai van het verkeer een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten en diabetes.
Een eerste studie van het Helmholtz Zentrum München gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives onderzocht de impact van verkeerslawaai op hart- en vaatziekten. 110 mensen kregen een draagbaar elektrocardiogramtoestel om hun hartritme te meten gedurende 6 uur. Tegelijk werd ook het geluid gemeten waaraan ze werden blootgesteld. De studie toont aan dat de zogenaamde hartslagvariabiliteit (HRV) daalt als het geluidsniveau met 5 dB stijgt, en dit zowel bij lage (- 65 db) als bij hoge (+65 dB) geluidsniveaus. De hartslagvariabiliteit geeft weer hoe groot het tijdsinterval tussen de verschillende hartslagen is. Een grotere variatie in de tijdsintervallen tussen de hartslagen betekent dat het reguleringsvermogen van het autonome zenuwstelsel en de vitaliteit groter is. Een te lage hartslagvariabiliteit kan bijvoorbeeld wijzen op stress en is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Een tweede studie eveneens in Environmental Health Perspectives, ging na wat de effecten van verkeerslawaai zijn op het risico op diabetes. Voor ruim 50.000 inwoners van Kopenhagen en Aarhus in Denemarken tussen 50 en 64 jaar werd op basis van hun woonplaats het niveau van verkeerslawaai nagegaan. Die gegevens werden gekoppeld aan het voorkomen van diabetes. 3.900 deelnemers aan de studie kregen in de loop van de studie diabetes. Hoe langer men was blootgesteld aan hoge geluidsniveaus, hoe hoger de kans op diabetes.
Zijn landschapskantoren slecht voor de gezondheid?
Volgens een Deens studie gepubliceerd in het Scandinavian Journal of Work, Environment and Health zijn mensen die in een landschapskantoor werken minder gelukkig, minder productief en vaker ziek in vergelijking met mensen die een eigen kantoor hebben. De studie ondervroeg bijna 2.500 kantoorwerkers tussen 18 en 59 jaar.
Mensen die met twee op kantoor zitten, waren 50% meer afwezig door ziekte dan mensen die alleen op kantoor zitten. Mensen die met 6 of meer op kantoor zitten, waren 62% meer afwezig wegens ziekte.
Een mogelijke verklaring is dat mensen die een kantoor delen meer last hebben van lawaai en stress, en dat infecties zich gemakkelijker kunnen verspreiden.