Gerelateerde artikels
Wat is een landkaarttong (lingua geographica)?
dossier Een landkaarttong is een goedaardige aandoening van de tong, waarbij het slijmvliesoppervlak voortdurend verandert van structuur. De patronen die verschijnen doen denken aan een landkaart, vandaar de naam. Naar schatting 1 persoon op 100 heeft een landkaarttong, al zijn de symptomen soms maar heel subtiel aanwezig, waardoor veel mensen er zelf niet van op de hoogte zijn.
Hoe ontstaat een landkaarttong?
De oorzaak is nog steeds onbekend, maar experts melden dat de aandoening vaak opduikt bij mensen met psoriasis, eczeem, suikerziekte, bloedarmoede en astma. Vrouwen met landkaarttong ervaren soms meer last tijdens de menstruatie. Het zou ook erfelijk zijn, aangezien ze in eenzelfde familie meestal meermaals voorkomt, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Wat zijn de symptomen?
Opvallend zijn de gladde, rode plekken op de bovenkant van de tong, die elke paar weken andere patronen aannemen. Ze worden omgeven door witte randen of een witgrijs beslag. Soms verdwijnen de rode plekken enkele weken, maar ze komen telkens terug op een andere plaats. Pijn doet het niet, meestal merken de mensen met een landkaarttong er nauwelijks iets van. In zeldzame gevallen kan het echter wel prikken of branden, vooral bij het eten van gekruid of zuur voedsel.
Hoe wordt een landkaarttong behandeld?
Aangezien het een goedaardige ‘ziekte’ is die niet besmettelijk is en die geen verhoogde kans op kanker geeft, hoeven geen extra testen te gebeuren bij iemand die vermoedelijk een landkaarttong heeft.
De aandoening is niet behandelbaar en kan jarenlang blijven voortduren. Je kan ook zelf niets doen om de plekken te laten verdwijnen.
Bronnen:
Lees ook: Hoe kan je gele tanden en tandverkleuring voorkomen?
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist