Gerelateerde artikels
Hoe maak je een perfect gekookt eitje?
In dit artikel
Hoe maak je een perfect gekookt eitje?
dossier
Niets lekkerder dan een kakelvers eitje en op Pasen mag dat zeker niet ontbreken. Maar hoe zorg je voor een perfect zachtgekookt eitje? Enkele tips.
Lees ook: Eieren bewaren: in de koelkast of niet?
Hoe kook je een ei?
- Zorg ervoor dat de eieren die je wilt koken op kamertemperatuur zijn. Wanneer ze te koud zijn, gaan ze barsten in het kookwater door het grote temperatuurverschil.
- Om dezelfde reden moet je de bolle kant van het ei - waar het luchtreservoir zit - ook een prikje geven met een eierprikker of een naald zodat er wat lucht kan ontsnappen.
- Breng ondertussen voldoende water aan de kook: de eieren moeten helemaal onder staan wanneer ze je straks in het water dompelt.
- Leg de eieren een voor een op een lepel en laat ze voorzichtig zakken in het kokende water. Zet het vuur meteen wat lager zodat het water iets minder borrelt en de eieren niet tegen elkaar aanbotsen.
- Haal de eieren na de juiste kooktijd (zie hieronder) uit het water en laat ze meteen schrikken onder koud water om het kookproces te stoppen en het pellen te vergemakkelijken.
Lees ook: Hoe bak je een perfect spiegelei?
Wat is de juiste kooktijd voor een ei?

© Getty Images / zachtgekookt eitje: wat is de kooktijd?
- Een zachtgekookt eitje (om brood of 'soldaatjes' in te dippen): 4 à 5 minuten, afhankelijk van de grootte van het ei.
- Een zachtgekookt eitje met een iets minder lopende dooier (om te serveren met ramen): ongeveer 6 minuten
- Een hardgekookt eitje met een smeuïge dooier (voor in een slaatje): ongeveer 7 minuten
- Een hardgekookt eitje (voor eiersalade): ongeveer 9 minuten
Lees ook: Mag je elke dag een ei eten?
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist