- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierWat is ADD en wat zijn de symptomen?
- dossierDe effecten van opgroeien met een narcistische ouder
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
Anesthesie bij kinderen geen effect op hersenontwikkeling
nieuws
Kinderen die anesthesie krijgen op jonge leeftijd hebben geen verhoogd risico op neurologische schade op de langere termijn. Dit blijkt uit een internationale studie gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet..
Uit proefdieronderzoek was eerder gebleken dat medicijnen die gebruikt worden voor narcose schadelijk kunnen zijn voor de hersenontwikkeling. In 2006 startte daarom een groot onderzoek in 28 kindercentra in zeven landen naar de langetermijneffecten van anesthesie bij 722 patiëntjes jonger dan 5 maanden oud. De patiëntjes hadden tussen 2007 en 2013 allemaal een liesbreukoperatie nodig, waren verder gezond en werden willekeurig toegewezen aan óf algemene anesthesie van een uur met sevoflurane óf kregen een ruggenprik (controlegroep).
Na twee jaar is bij alle patiëntjes de psychomotorische ontwikkeling onderzocht. Hieruit blijkt dat er geen verschil is tussen beide groepen. Dit is het eerste definitieve bewijs dat een eenmalige en korte anesthesie bij jonge kinderen geen neurologische veranderingen veroorzaakt op een termijn van twee jaar.
De onderzoekers benadrukken dat bij deze geruststellende resultaten wel een kanttekening geplaatst moet worden. Het gaat immers alleen om tweejarigen en het onderzoek loopt nog. Daarnaast gaan de huidige resultaten op voor eenmalige en korte anesthesie en zeggen dus niets over herhaalde en langere toediening van anesthetica.