Buisjes in oren bij kind
In dit artikel
Buisjes in oren bij kind
dossier
Het plaatsten van buisjes in de oren is een veelvoorkomende operatie, vooral bij kinderen. De buisjes verlagen de druk in het middenoor. Die druk ontstaat als de buis van Eustachius niet goed werkt. Hoe verloopt de ingreep, en mag je kind zwemmen?
Lees ook: Oorpijn bij kinderen: acute middenoorontsteking (otitis media)
Waarom buisjes in de oren?
© Getty Images
Als de buis van Eustachius onvoldoende functioneert, ontstaat onderdruk in het middenoor. Daardoor wordt het trommelvlies naar binnen getrokken. Door de onderdruk kan het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raken en vocht afscheiden, waardoor het middenoor gevuld raakt met vocht in plaats van met lucht. Dit noemt men ‘loopoor’ of ‘lijmoor’.
Trommelvliesbuisjes kunnen dan nuttig zijn. Het zijn kleine diabolo’s die men in het trommelvlies plaatst. Ze creëren een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang, zodat er via het buisje lucht in het middenoor komt. Er is in feite geen alternatief om de functie van de buis van Eustachius te verbeteren.
Lees ook: Wat is de oorzaak van oorpijn bij volwassenen?
Wanneer zijn buisjes in de oren nodig?
Bij kinderen is de buis van Eustachius vaak nog onvolgroeid, waardoor hij nog niet voldoende functioneert en vocht achter het trommelvlies ontstaat. Dit vocht kan leiden tot een drukgevoel in het oor, gehoorverlies en/of frequente oorontstekingen. Zeker als het kind vaak antibiotica moet krijgen of als de antibiotica niet goed werkt, kunnen buisjes aangewezen zijn.
Wel moet men eerst nagaan of er geen andere reden is waarom de buis van Eustachius niet goed functioneert. Het kan bijvoorbeeld een symptoom zijn van een bovenste luchtweginfectie, veroorzaakt door een vergrote neusamandel en/of een ontsteking van de neusholte en neusbijholten (sinusitis). De nko-arts onderzoekt dit en evalueert of trommelvliesbuisjes de juiste behandeling zijn.
Lees ook: Sinusitis of rhinosinusitis: neus- en bijholteontsteking
Buisjes in oren: operatie
Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen gebeurt onder korte algemene verdoving in het chirurgisch dagcentrum. Bij volwassen gebeurt de ingreep onder plaatselijke verdoving op consultatie.
De arts maakt een snede van 3 mm in het trommelvlies met microchirurgische technieken. Soms is het nodig om eerst vocht uit het middenoor te zuigen. Nadien plaatst de arts het buisje als een boordenknoopje in het sneetje van het trommelvlies, het ene uiteinde steekt in het middenoor, terwijl het andere uiteinde zich in de gehoorgang bevindt.
Trommelvliesbuisjes vallen spontaan uit, na gemiddeld zes maanden tot een jaar.
Lees ook: Bij welke symptomen houd je je kind ziek thuis?
- Soms kan je de avond na de ingreep een minimale hoeveelheid bloed uit de oren verliezen.
- Als er na de ingreep oorloop of koorts optreedt, moet je onmiddellijk je arts contacteren.
- Vooral bij jonge kinderen is er na het plaatsen van trommelvliesbuisjes een kleine kans op hardnekkige oorloop.
- In zeldzame gevallen blijft er na het uitvallen van de buisjes een opening in het trommelvlies bestaan. De opening kan met een operatie worden gesloten.
Buisjes in oren: mag je zwemmen?
Na de ingreep moet je de oren droog houden tot de controle bij de nko-arts die doorgaans na drie weken plaatsvindt. Na de ingreep kan je normaal wel zwemmen, al dan niet met aangepaste dopjes, maar niet dieper dan 50 cm.
Lees ook: Bij welke symptomen houd je je kind ziek thuis?
Laatst bijgewerkt: juli 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.