Tijdskrediet aanvragen: regels en uitkering

dossier Kinderen groeien enorm snel. Daarom wil je als ouder het liefst zoveel mogelijk tijd met je kroost doorbrengen. Dankzij het tijdskrediet met het motief om te zorgen voor je kinderen jonger dan acht jaar kan dat, maar hoe zit dat in elkaar en hoe breng je alles in orde?

Wie kan tijdskrediet opnemen?

Het tijdskrediet met het motief om te zorgen voor kinderen jonger dan acht jaar kan worden opgenomen door:
  • de biologische moeder of vader van het kind
  • de persoon die het kind heeft erkend
  • de echtgenote of partner van de biologische moeder van het kind van wie je meemoeder werd
  • adoptieouder van het kind

Wat is tijdskrediet (met motief)?

Als werknemer in de privésector kan je dankzij het tijdskrediet je loopbaan voltijds of volledig onderbreken. Sinds 1 april 2017 moet je daar ook een ‘motief’ voor hebben. Er zijn zes motieven, zorg voor een zwaar ziek familielid bijvoorbeeld, maar ook onder andere de zorg voor je kind(eren) onder de acht jaar. Het tijdskrediet moet ingaan vóór het kind acht jaar wordt. Als je een adoptiekind hebt, kan je het krediet opnemen van zodra het kind ingeschreven is in het bevolking- of vreemdelingenregister van de gemeente waar je woont. Om tijdskrediet te kunnen opnemen, moet je als werknemer minimaal twee jaar in dienst zijn bij dezelfde werkgever. In uitzonderlijke gevallen kan je er toch recht op hebben: wanneer je al je ouderschapsverlof voor al je rechthebbende kinderen al hebt opgenomen óf als je het tijdskrediet zonder onderbreking rechtstreeks op het ouderschapsverlof kan laten aansluiten. Let wel, wanneer je werkt in een bedrijf met minder dan tien werknemers, kan je werkgever het tijdskrediet weigeren. Zijn er meer dan tien werknemers? Dan is het tijdskrediet wel een recht, maar mag jouw werkgever de begindatum van je tijdskrediet uitstellen. Om ervoor te zorgen dat de organisatie soepel blijft draaien, mag binnen eenzelfde onderneming maar 5 % van de werknemers gelijktijdig een tijdskrediet opnemen. Als je dus boven die 5 % valt, kan je werkgever beslissen om jouw tijdskrediet op een ander moment in te plannen. De 5 % - drempel telt niet voor bedrijven die minder dan 10 of maximaal 10 werknemers in dienst hebben.

Op welke manier kan je het tijdskrediet opnemen?

Er zijn drie mogelijkheden om het tijdskrediet op te nemen:
  • helemaal niet werken
  • halftijds werken (je werkt ten minste ¾ en onderbreekt je loopbaan met ½)
  • 4/5 werken (je werkt voltijds en onderbreekt je loopbaan met 1/5. Je kan ervoor kiezen om twee halve dagen óf een hele dag in de week niet te werken)
Wanneer je halftijds of voltijds tijdskrediet aanvraagt, is de minimumduur per aanvraag drie maanden. Bij een tijdskrediet van ? is dat per aanvraag minimum zes maanden. Je kan in totaal maximum 51 maanden tijdskrediet opvragen, dat mag in één keer, maar hoeft niet.

Hoe kan je tijdskrediet aanvragen?

Je brengt je werkgever zelf schriftelijk op de hoogte van je aanvraag. Dat kan via een aangetekende brief of door een dubbel van je aanvraag te laten ondertekenen door je werkgever. In een bedrijf met meer dan twintig werknemers gebeurt dat 3 maanden vooraf. Telt het bedrijf meer dan twintig werknemers dan gebeurt de aanvraag zes maanden vooraf. Je bezorgt je werkgever ook een kopie van de geboorteakte van je kind. De aanvraag zelf kan je online in orde maken via deze link. Of je kan ook een getekende kopie van je aanvraag terugsturen naar de RVA.

Welk bedrag krijg je?

Tijdens je tijdskrediet heb je maandelijks recht op een vervangingsinkomen van de RVA. De bedragen variëren naargelang de vorm van tijdskrediet dat je opneemt. Je kunt ze hier raadplegen. Gedurende je tijdskrediet ben je beschermd tegen ontslag vanaf de datum van je verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van je loopbaanonderbreking. Je mag echter geen ontslag nemen alvorens je minimumduur afgelopen is. In geval van voltijds of halftijds tijdskrediet bedraagt de minimumduur 3 maanden. In geval van 1/5 tijdskrediet bedraagt de minimumduur 6 maanden. Doe je dat niet, dan moet je de premies die je ontving terugbetalen. Na de minimumduur kan je zonder problemen ontslag nemen en ben je dus het aangevraagde maar niet opgenomen verlof niet kwijt. Je kan het tijdskrediet helaas niet onmiddellijk verderzetten bij een nieuwe werkgever. Lees ook: Ouderschapsverlof aanvragen: regels en bedrag Bronnen: www.vlaanderen.be www.rva.be www.myfamily.be https://werk.belgie.be Auteur: Axelle Brants


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram