Eén op tien pasgeborene is te zwaar
nieuws
Door het toenemend aantal zwangere vrouwen met overgewicht, is vandaag al bijna een op de tien pasgeborenen te zwaar. Dat blijkt uit studies van de KU Leuven.
"Uit de meest recente gegevens van het jaar 2013 blijkt dat 9,5 procent van de Vlaamse baby's te zwaar is", zegt prof. Devlieger van de KULeuven, die al sinds 2003 de gevolgen van zwaarlijvigheid bij zwangere vrouwen bestudeert. "Dankzij het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie (SPE) beschikken we over cijfers die teruggaan tot 1999. In dat jaar was nog maar 8 procent van de pasgeboren baby's te zwaar."
Een Vlaams meisje weegt bij haar geboorte gemiddeld 3,350 kilo. Een jongen tikt af op 3,450 kilo. Vanaf een geboortegewicht van vier kilo spreekt de wetenschap van "macrosomie". Dat betekent dat het geboortegewicht te hoog is in verhouding met het gemiddelde. Er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op het gewicht van een baby. "Maar het gewicht van de moeder speelt wel een grote rol." Vrouwen met obesitas – met een body mass index (BMI) van 30 of hoger – hebben meer kans op te zware baby’s. Ook vrouwen die tijdens de zwangerschap te veel kilo's aankomen, riskeren een te zware baby op de wereld te zetten. Naast het gewicht en het voedingspatroon van de moeder, kunnen ook genetische factoren een rol spelen, zowel bij de moeder als bij de vader.
Een te zware baby kan tot problemen leiden bij de geboorte. Baby's die te zwaar zijn bij de geboorte hebben bovendien ook een groter risico op overgewicht op latere leeftijd.