Injecties met hyaluronzuur tegen donkere kringen en rimpels

dossier

Steeds vaker worden injecties met hyaluronzuur gebruikt om donkere kringen en rimpels te behandelen. Naast het opvullen en hydrateren van de huid, zou hyaluronzuur de collageenproductie op lange termijn stimuleren. Wat zijn de effecten van hyaluronzuur injecties op donkere kringen en rimpels? Hoe lang werken ze? En wat zijn de risico's?

Lees ook: Wat doet een collageensupplement voor onze huid?

Waarom krijg je donkere kringen en rimpels als je ouder wordt?

123-senior-vr-rimpels-huiscreme-01-19.png

Ons lichaam produceert van nature hyaluronzuur. Hyaluronzuur houdt water vast in onze huid, waardoor deze gehydrateerd en soepel blijft. Naarmate we ouder worden, produceren we echter minder hyaluronzuur. Onze huid wordt droger en verliest volume. Als gevolg daarvan worden onze donkere kringen en rimpels dieper.

Onder invloed van veroudering (en UV-stralen) maakt onze huid ook minder collageen aan. Daardoor wordt ze minder elastisch en dunner. Onder de ogen worden bloedvaatjes en onderliggende pigmentatie zichtbaarder. De huid verslapt en rimpelt. Donkere kringen verschijnen duidelijker en tekenen van vermoeidheid zijn zichtbaarder dan voorheen. Rimpels zijn duidelijker zichtbaar in de zones die het meest worden belast (rond de ogen, op het voorhoofd, rond de lippen).

Lees ook: Hyaluronzuur (injectie) houdt huid en gewrichten soepel

Injectie met hyaluronzuur in gezicht

Bij hyaluronzuurinjecties worden met een fijne naald gels op basis van hyaluronzuur ingebracht om bepaalde delen van het gezicht op te vullen. Het hyaluronzuur bindt zich vervolgens aan de watermoleculen onder de lederhuid, waardoor de huid gehydrateerd en soepel blijft.

Als ze onder de ogen worden aangebracht, kunnen deze injecties donkere kringen verminderen door volume toe te voegen en de hydratatie van de huid te verbeteren. Bij rimpels vullen ze holtes op en zorgen ze voor een gladmakend effect.

Injecties met hyaluronzuur injecties: snel en blijvend effect

Naast een betere hydratatie en meer volume voor de huid, lijken hyaluronzuurinjecties ook de collageenproductie in de lederhuid te stimuleren. Dit blijkt uit een recente studie van onderzoekers van de afdeling dermatologie van de Universiteit van Michigan (UM).


“Hyaluronzuurinjecties werken snel, stimuleren de collageenproductie in de weken na de injectie en hebben een blijvend effect, waarbij ze de aanmaak van meer collageen stimuleren in de loop van een jaar. Een klinische verbetering van donkere kringen en rimpels wordt dus zelfs maanden na de injectie waargenomen”, leggen de onderzoekers uit, waarvan hoofdauteur Dr. Frank Wang, hoogleraar klinische dermatologie aan de Faculteit Geneeskunde van de UM.

Lees ook: Fillers: rimpels en fijne lijntjes in het gezicht verminderen

Resultaten van injectie met hyaluronzuur op donkere kringen en rimpels

Getty_injectie_wallen-ogen_2024.jpg

© Getty Images

  • Injecties met hyaluronzuur, als opvulmiddel, herstellen verloren volume onder en rond de ogen. Hyaluronzuur wordt geïnjecteerd in donkere kringen om ze op te vullen, waardoor schaduwen en depressies minder zichtbaar worden. De resultaten zijn meestal direct na de injectie zichtbaar.
  • Deze verhoogde hydratatie verbetert de elasticiteit en textuur van de huid, waardoor de huid onder de ogen gladder en soepeler wordt en donkere kringen en rimpels minder zichtbaar worden.
  • Hyaluronzuur helpt de productie van collageenvezels te stimuleren, snel (in 1 week) en duurzaam (gedurende 6 tot 9 maanden).


Hyaluronzuur filler injecties hebben een tijdelijk effect dat tot 18 maanden aanhoudt, afhankelijk van het merk en de injectieplaats. Het product verdwijnt vanzelf als je lichaam de substantie oplost.


Lees ook: Donkere kringen onder je ogen: oorzaken en behandeling

Bijwerkingen en gevaren van injecties met hyaluronzuur

Injecties met hyaluronzuur moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerde arts. Maar zelfs als ze worden uitgevoerd binnen een geschikt medisch kader, zijn ze niet zonder risico op bijwerkingen. 

  • Allergische reacties en infecties: hoewel zeldzaam, kunnen allergische reacties of infecties optreden op de injectieplaats. Infecties kunnen verergeren (necrose) als ze niet worden behandeld. 
  • Blauwe plekken en zwelling: tijdelijke blauwe plekken en zwelling kunnen optreden na de injectie. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen gering en verdwijnen binnen een paar dagen.
  • Asymmetrie en onregelmatigheden: in sommige gevallen kunnen hyaluronzuurinjecties onregelmatige resultaten onder de huid of asymmetrieën tussen de twee zijden van het gezicht veroorzaken. Dit kan echter worden gecorrigeerd als je niet tevreden bent met hoe je eruit ziet na de ingreep (het product kan worden opgelost met een speciale oplossing).
  • Granulomen: je lichaam kan slecht reageren op het product en er kunnen kleine bolletjes (cysten) verschijnen onder de huid op de injectieplaats. Als deze granulomen niet verdwijnen, zal de arts proberen het product op te lossen met een tegengif (hyaluronidase).

Lees ook: Facelift: Wat is een macs-lift of minilift?

Wat zijn de mogelijke gevaren en complicaties van injecties met hyaluronzuur?

In Frankrijk heeft het Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) talrijke meldingen ontvangen van injecties met hyaluronzuur door onbevoegden of van zelfinjecties met online gekochte pennen.

Sinds 2013 mogen in België alleen esthetische artsen hyaluronzuurinjecties uitvoeren. Onjuist gebruik van injecteerbare producten is gevaarlijk en kan leiden tot ernstige complicaties: 

  • Plaatselijke infectie van de geïnjecteerde zone, die zich kan verspreiden als ze niet snel wordt behandeld.
  • Weefselnecrose als de injectie in een bloedvat wordt gegeven. Als een bloedvat het oog binnendringt, kan de patiënt zijn of haar zicht verliezen.
  • Virale of bacteriële besmetting als spuiten verkeerd worden gebruikt.

Lees ook: Welke antirimpelcrème en -behandeling werkt echt?

Hoe werken hyaluronzuur injecties tegen donkere kringen onder de ogen

Raadpleeg een arts met ervaring in deze medische techniek. Hij of zij zal controleren of er geen contra-indicaties (stollingsstoornissen, allergieën, medicatie, enz.) zijn voor de injecties. Er zal je ook gevraagd worden om een toestemmingsformulier in te vullen om te bewijzen dat je op de hoogte bent gebracht van de procedure en de risico's die eraan verbonden zijn. 


De arts gebruikt een zeer fijne naald om de holtes van de donkere kringen op te vullen. Sommige behandelaars gebruiken hyaluronzuur, dat een verdovingsmiddel bevat om de pijn te minimaliseren. De resultaten zijn onmiddellijk zichtbaar. Indien nodig kunnen de injecties later worden bijgewerkt.

Na de injecties is het essentieel om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om het best mogelijke resultaat te verkrijgen: 

  • Vermijd alcohol en ontstekingsremmers.
  • Vermijd warmtebronnen: zon, sauna, hammam, enz,
  • Beweeg je gezicht niet te veel gedurende 3 uur om de geïnjecteerde zones niet overmatig te belasten.
  • Vermijd contactsporten.

De arts moet een follow-up uitvoeren om te controleren of de injecties goed worden verdragen en of er geen tekenen van infectie zijn. 

Kostprijs injectie met hyaluronzuur voor donkere kringen of rimpels

De prijs varieert afhankelijk van het behandelde gebied. Injecties met hyaluronzuur om donkere kringen op te vullen kosten ongeveer €400 (voor 1 sessie en een touch-up). Het opvullen van rimpels hangt af van de omvang van het te behandelen gebied: tussen 150 en 500 euro.

Lees ook: Waarom je voor injecties met botox of hyaluronzuur beter een arts raadpleegt

Bronnen
https://onlinelibrary.wiley.com 
https://ma-clinique.fr
https://www.news-medical.net
https://www.health.harvard.edu
https://www.service-public.fr
https://www.health.belgium.be

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram