Zomervakantie voorbij? Dan scheiden koppels vaker
nieuws
De zomervakantie kan een negatieve invloed hebben op je relatie. Uit onderzoekscijfers van de Universiteit van Washington blijkt namelijk dat er tijdens de zomer - vooral in de maand augustus - veel getrouwde koppels beslissen om te scheiden. Dat bevestigden wetenschappers tijdens de jaarlijkse meeting van de American Sociological Association.
Aanvankelijk wilden onderzoekers Julie Brines en Brian Serafini op basis van persoonsgegevens, verzameld tussen 2001 en 2015, alleen maar analyseren welke effecten de recessie heeft op echtscheidingen. Ze kwamen echter tot de conclusie dat er elk jaar twee piekmomenten zijn waarop mensen kiezen om hun eigen weg te gaan: na hun zomervakantie in de maand augustus en net na de winter (en Valentijn) in de maand maart.
“Mensen hebben de neiging om met hoge verwachtingen aan de vakantie te beginnen, ook al hebben ze het voorbije jaar enkele relationele tegenslagen ervaren”, zegt Brines. “De vakantie wordt als het ware gezien als de geschikte periode om een nieuwe start te maken, een overgangsfase naar een betere periode. Het is een optimistische cyclus.”
De keerzijde? Vakanties - in het voorjaar of in de zomer - zijn volgens de vorsers ook bijzonder stressvol voor veel koppels en dat kan de barsten in een huwelijk blootleggen. Als de vakantie niet aan de verwachtingen voldoet, volgt ontgoocheling die kan leiden tot het besluit om te scheiden, na de vakantie en nog voor de kinderen terug naar school gaan. Uit het onderzoek blijkt nog dat er in de maanden november en december niet veel mensen uit elkaar gaan en dat de economische crisis weinig tot geen invloed heeft op scheidingen.