Sauna: voordelen en nadelen voor je lichaam

In dit artikel
Sauna: voordelen en nadelen voor je lichaam

dossier Als we de reclame voor sauna’s mogen geloven, dan hebben ze tal van gezondheidsvoordelen en nauwelijks nadelen. Anderzijds
circuleren er nogal wat verkeerde opvattingen over de mogelijke gevaren van sauna voor hartpatiënten, diabetici, kinderen, zwangeren... Kloppen al die beweringen?

Lees ook: Jacuzzi: de voordelen en nadelen voor je gezondheid

Types sauna

Getty_sauna_2024.jpg

© Getty Images

Er bestaan vier types van sauna: de klassieke (Finse) sauna, de elektrische sauna, de infraroodsauna en het stoombad.

  • In de klassieke (Finse) sauna wordt de lucht door een warmtebron opgewarmd. De werking berust op de wisselwerking tussen hete, droge lucht (temperaturen tussen 50-100°C), relatieve vochtigheid van 15 tot 30% en koud water.
  • Elektrische sauna: net als houtgestookte sauna's hebben elektrisch verwarmde sauna's hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Een elektrische kachel, bevestigd aan de vloer, verwarmt de saunaruimte.
  • De werking van een infraroodsauna is gebaseerd op de infraroodwarmte die opgewekt wordt met elektrische stralers. Het kenmerk van infraroodwarmte is dat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. Een infraroodsauna is eigenlijk geen sauna maar een (stralings)warmtecabine. Door de dubbele wanden van de infraroodcabine zal ook de omgevingstemperatuur stijgen naar 40° tot 60°C.
  • Stoombad: de werking van een stoombad is anders dan die van een sauna. In plaats van droge warmte is er in een stoombad sprake van een hoge luchtvochtigheid en vochtige warmte.

Lees ook: Is een infraroodsauna goed voor de gezondheid?

Is een sauna nemen gezond?

Er zijn verschillende gezondheidsclaims.

  • Verzachten van pijn. Een betere doorbloeding kan spierpijn verminderen, gewrichten beter laten bewegen en artritispijn verlichten.
  • Vermindering van stress. Omdat de warmte in een sauna de bloedsomloop verbetert, kan het ook ontspanning bevorderen. Dit kan het gevoel van welzijn verbeteren.
  • Verbetering van cardiovasculaire gezondheid. De vermindering van stress bij saunagebruik zorgt mogelijks voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Eén studie, uitgevoerd in Finland, volgde 2.315 mannen van 42 tot 60 jaar gedurende 20 jaar. De bevindingen suggereerden dat mensen die een sauna gebruiken, een lager risico hebben om te sterven aan hart- en vaatziekten.
  • Verbeterde werking van de luchtwegen. Saunatherapie kan de gezondheid van de luchtwegen bevorderen door ze te bevochtigen, bronchodilatatie te bevorderen (ontspanning van de longen en verbreding van de luchtwegen) en luchtwegontsteking te verminderen. Een 20-jarig cohortonderzoek onder 1.935 mannen van middelbare leeftijd vond een verband tussen saunabaden en een verminderd risico op acute en chronische aandoeningen van de luchtwegen, waaronder chronische obstructieve longziekte (COPD), astma en longontsteking
  • Vermindert ontstekingen. Regelmatige saunabezoeken kunnen helpen het immuunsysteem te versterken. Uit een 11-jarig cohortonderzoek onder 2.269 mannen van 42 tot 61 jaar bleek dat vier tot zeven saunabezoeken per week leidden tot minder systemische ontstekingen. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig.

Kan je vermageren door sauna te nemen?

Er wordt weleens beweerd dat je veel calorieën verbrandt als je in de sauna zit, maar dit is niet juist. Als je meteen na de sauna op de weegschaal gaat staan, dan ben je door het vochtverlies waarschijnlijk iets lichter. Maar dit gewicht komt er snel weer aan als de vochtbalans in het lichaam zich herstelt. Omdat je meestal maar relatief kort in de sauna verblijft, verbrand je ook niet veel extra calorieën


Voor wie is een sauna gevaarlijk?

Sommige mensen moeten met een arts overleggen voordat ze een sauna gebruiken, terwijl anderen sauna's beter helemaal kunnen vermijden:

  • Personen met medische aandoeningen. Mensen met multiple sclerose, epilepsie, heel hoge of lage bloeddruk of bepaalde cardiovasculaire aandoeningen, zoals een instabiele kransslagaderaandoening, hartklepaandoening of ischemische hartziekte, moeten hun arts raadplegen voordat ze een sauna gebruiken. Stressoren op het lichaam, zoals hoge hitte en hoge vochtigheid, kunnen deze medische aandoeningen verergeren.
  • Ook zwangere vrouwen moeten eerst een arts consulteren voordat ze een sauna gebruiken. Dat komt omdat hoge temperaturen en blootstelling aan hitte risico's kunnen opleveren voor de zich ontwikkelende foetus, vooral tijdens het eerste trimester.
  • Mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. Ondanks de mogelijke voordelen moeten mensen met astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen een arts om raad vragen voordat ze een sauna gebruiken. Hoge hitte en een hoge luchtvochtigheid zijn bij sommige mensen astmatriggers.

Veilig in de sauna

  • Ga niet in de sauna vlak voor of na een zware inspanning
  • Drink geen alcohol voor of tijdens de sauna. Dat kan het hitteregulatiesysteem verstoren en leiden tot oververhitting. Hetzelfde geldt voor sommige geneesmiddelen die een invloed hebben op het zweten of de bloeddruk.
  • Blijf maximaal 15 tot 20 minuten in de sauna
  • Drink twee tot drie glazen koel water na elke saunabeurt
  • Verlaat de sauna onmiddellijk als je je onwel voelt
  • Houd toezicht op kinderen. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen veilig gebruikmaken van een sauna, maar moeten wel onder toezicht staan. Ze mogen er niet langer dan 15 minuten per keer in.

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.forbes.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram