6 procent ziekenhuispatiënten loopt een ziekenhuisinfectie op

nieuws 6% van de Belgische ziekenhuispatiënten loopt een ziekenhuisinfectie op. Vooral de intensieve afdelingen voor volwassenen en pasgeborenen scoren hoog. Dit resultaat is te vergelijken met dat van Nederland en Frankrijk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in samenwerking met de ziekenhuishygiënisten. Op basis van dit onderzoek schat het KCE dat er elk jaar meer dan 100 000 patiënten een ziekenhuisinfectie oplopen.
Een ziekenhuisinfectie of een nosocomiale infectie is een infectie die een patiënt oploopt tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Het gaat vooral om infecties van de urinewegen, de luchtwegen, de chirurgische wonde, of in de bloedbaan (een septicemie). Door die complicaties moeten sommige patiënten langer in het ziekenhuis blijven. In een aantal gevallen kunnen ze er zelfs aan overlijden. Elk ziekenhuis ontvangt een beperkte financiering voor een ziekenhuishygiëne team. Deze artsen en verpleegkundigen trachten de infecties te beperken door het stimuleren van preventieve maatregelen zoals handhygiëne en een correct gebruik van antibiotica. Men schat dat met preventieve maatregelen ongeveer 30% van de ziekenhuisinfecties vermeden kunnen worden.

63 ziekenhuizen, dus iets meer dan de helft, waren bereid om aan het onderzoek mee te werken. Op 543 afdelingen werden meer dan 17000 patiënten onderzocht. 6% van alle opgenomen patiënten kampte met een ziekenhuisinfectie, binnen die groep had 13 % er meer dan één. Dit resultaat is vergelijkbaar met recente cijfers uit Nederland en Frankrijk.
De afdelingen voor intensieve zorgen hebben het hoogste aantal geïnfecteerde patiënten: 1 op 4 volwassenen, en bijna 13% van de pasgeborenen. Zij hebben vooral te kampen met longinfecties en infecties in de bloedbaan. De vrouwen in de kraamklinieken lopen het laagste risico op een infectie (1%).

Infecties van de bloedbaan en longontstekingen worden vooral gezien op de afdelingen inwendige ziekten en intensieve zorgen. Op revalidatie en geriatrie komen urineweginfecties vaak voor. Op chirurgie zijn wondinfecties dan weer courant.
Het KCE beveelt aan meer middelen te voorzien voor de strijd tegen de ziekenhuisinfecties in het kader van een continue kwaliteitsverbetering binnen de ziekenhuizen. Het KCE vindt dat er een voortdurende aandacht voor deze infecties moet zijn, vooral op de afdelingen intensieve zorgen en neonatale.
Meer info: www.kce.fgov.be (rubriek publicaties)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram