Mag je zwemmen met schimmelnagels?

dossier

1 op de 10 volwassenen krijgt ooit te maken met een schimmelnagel (onychomycose). De schimmel komt vooral in de zomer veel voor, en houdt van warme, vochtige omgevinden zoals zwembaden, sauna’s en kleedkamers. Bovendien is de schimmelinfectie zeer besmettelijk. Mag je dan wel zwemmen met een schimmelnagel? 

Lees ook: Schimmelnagel (kalknagel): besmetting, preventie en behandeling

Wat is een schimmelnagel?

Schimmelnagels worden veroorzaakt door microscopische schimmels die zich vermenigvuldigen in warme, vochtige omgevingen zoals kleedkamers, openbare douches en zwembaden. Deze schimmels tasten de keratine in de nagels aan, waardoor ze gelig, broos en dikker worden.
De schimmel die verantwoordelijk is voor schimmelnagels is vaak dezelfde schimmel die voetschimmel veroorzaakt: de dermatofyt. In dit geval verspreidt de schimmel zich van de huid van de voet naar de nagel. Maar een schimmelnagel kan ook ontstaan door andere gisten, zoals bijvoorbeeld candida. Dit type schimmelinfectie treedt vaak op als de nagel al beschadigd is.

Lees ook: Candida-infectie (candidiasis)

Hoe herken je een schimmelnagel?

123_schimmelnagel.jpg
Wanneer schimmels een nagel infecteren, beginnen ze meestal aan de top. Daarna verspreidt het zich geleidelijk naar de basis (nagelriem). De hele nagel kan worden aangetast. Geïnfecteerde gebieden worden wit of gelig, verdikken en worden broos. In zeldzamere gevallen kunnen er witte plekken op het nageloppervlak zitten. Grote en kleine tenen worden vaker aangetast. 
Schimmelnagels mogen niet worden verward met nagelpsoriasis, dat er heel gelijkaardig uitziet. Je arts kan een monster nemen om de juiste diagnose te stellen.

Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Mag je gaan zwemmen met schimmelnagels?

Schimmelnagels en -voeten zijn besmettelijke infecties. Een zwembad dat goed behandeld is met chloor doodt echter ziektekiemen en schimmels. Je kunt dus gewoon gaan zwemmen, zelfs als je schimmelnagels hebt. Je loopt geen risico om de infectie op te lopen of door te geven als je eenmaal in het water bent. Chloor kan echter wel het immuunsysteem van je huid verzwakken. Veelvuldig gebruik van zwembaden (bijvoorbeeld in de zomer) kan het risico op een schimmelinfectie dus wel verhogen. Daarnaast kan zwemmen een bestaande schimmelinfectie verergeren. De schimmel kan zich verder verspreiden, waardoor de genezing wordt vertraagd.


De douches en de kleedkamers zijn wél gebieden met een hoog risico op besmetting. De schimmels die verantwoordelijk zijn voor schimmelinfecties gedijen goed in een vochtige omgeving en kunnen van de ene persoon op de andere worden overgedragen via gemeenschappelijke oppervlakken zoals de tegels van kleedkamers of zwembadomrandingen. 

Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door zwemmen in verontreinigd water?

Hoe kun je voorkomen dat je schimmelnagels oploopt of verspreidt in het zwembad?

unsplash_slippers_schoenen_zwembad.jpg
  • Vermijd blootsvoets lopen in gemeenschappelijke ruimtes zoals openbare douches, kleedkamers en zwembaden. In deze openbare ruimtes kun je het beste slippers dragen.
  • Droog je voeten goed af na het zwemmen om een voedingsbodem voor de schimmel te voorkomen. Je kunt een haardroger gebruiken. 
  • Als een familielid last heeft van voetschimmel of schimmelnagels, probeer dan een andere douche te gebruiken of slippers te dragen onder de douche om contact met deze ziekte te voorkomen.
  • Controleer je voeten regelmatig als je ooit een schimmelinfectie van de nagels hebt gehad, vooral als je een verhoogd risico loopt, zoals mensen met diabetes.
  • Deel geen handdoeken met andere mensen om de verspreiding van de infectie te beperken. 

Lees ook: Mogen mensen met psoriasis in een openbaar zwembad?

Hoe kan schimmelnagel snel worden behandeld?

Schimmelnagels kunnen plaatselijk worden behandeld met antischimmelcrèmes of kleurloze nagellak. Deze zijn gebaseerd op terbinafine of clotrimazol. Dit type behandeling kan lang duren.
Om snel van schimmelnagels af te komen, is een orale antischimmelbehandeling (terbinafine of itraconazol) vaak effectiever. Dit kan echter bijwerkingen hebben. Raadpleeg een arts voor de juiste behandeling. 
Lasertherapie kan ook effectief zijn bij de behandeling van schimmelnagels, vooral als andere behandelingen zoals crèmes en orale medicatie niet effectief zijn gebleken. Er zijn dan wel meerdere sessies nodig. 

Lees ook: Aspergillus fumigatus: gevaarlijke schimmelinfectie die de longen aantast

Bronnen:
https://sussexcds.co.uk
https://my.clevelandclinic.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.huidcentrumgent.be

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram