- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierInspanningsastma: welke sporten kiezen?
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
Wie meer wil bewegen tijdens de coronacrisis, kan voordelig een coach inschakelen
nieuws
Graag wat extra tips om te bewegen tijdens de periode van quarantaine, zodat je mentaal en fysiek fit blijft? Dan kan je aan een voordelig tarief een persoonlijke coach inschakelen via het ‘Bewegen Op Verwijzing’-programma van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Normaal heb je daarvoor een doktersattest nodig, maar in samenspraak met Domus Medica en het Agentschap Zorg en Gezondheid is beslist dat iedereen zich mag aanmelden voor een coach tijdens de coronacrisis. Je hebt dus geen verwijsbrief nodig.
Wat houdt de coaching binnen ‘Bewegen op Verwijzing’ in?
“Een Bewegen Op Verwijzing-coach zoekt samen met de deelnemer naar simpele manieren om meer te bewegen in het dagelijkse leven. De coach stelt daarvoor samen met zijn deelnemer telefonisch een beweegplan op maat op en blijft hem of haar motiveren van op de zijlijn”, zo staat in het persbericht van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Uiteraard is er geen fysiek contact mogelijk, alle begeleiding en communicatie gebeurt via videobellen.
Waarom is 'Bewegen op Verwijzing' een goed idee?
Sinds de opstart van het project in 2017 bracht ‘Bewegen op Verwijzing’ al meer dan 4.900 Vlamingen tot een actiever leven. “Uit het pilootproject is gebleken dat 74% van de deelnemers zich beter voelt, 52% beter met problemen om kan en zo’n 41% beter slaapt na deelname aan Bewegen Op Verwijzing. Zulke cijfers maken duidelijk dat beweging goed is op fysiek én mentaal vlak”, aldus Gezond Leven. Volgens stafmedewerker Luc Lipkens heeft het z’n populariteit te danken aan de laagdrempelige opstart: “De coach zoekt met zijn deelnemer een simpele manier om actiever te zijn in het dagelijkse leven. Het gaat dus niet om een abonnement in een sportschool, maar om het zoeken en vinden van meer beweegmogelijkheden thuis en in de dichte omgeving.”
Hoeveel kost een persoonlijke coach van ‘Bewegen op Verwijzing’?
De coaching wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid, waardoor het project mooie prijzen kan voorleggen: vijf euro per kwartier individuele begeleiding. Met verhoogde tegemoetkoming bedraagt het tarief één euro per kwartier. Er zijn vandaag 115 Bewegen Op Verwijzing-coaches actief, verspreid over heel Vlaanderen. Een coach in je buurt vinden, kan op www.bewegenopverwijzing.be.
Lees ook: Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid
Bronnen:
www.bewegenopverwijzing.be
www.gezondleven.be
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist