Sterrenkinderen / Waarom kan een doodgeboren kindje pas na 180 dagen in het geboorteregister worden ingeschreven?

123-txt-zw-worst-case-11-17.jpg

nieuws

Het dossier rond erkenning van doodgeboren kinderen sleept al jaren aan. Eerder dit jaar gaven diverse organisaties een petitie met meer dan 18.000 handtekeningen af aan minister van Justitie Geens om iets te doen aan de huidige situatie. Er zijn al diverse wetsvoorstellen ingediend en minister Geens heeft aangekondigd dat hij voor het einde van het jaar een oplossing zou uitwerken om doodgeboren kinderen toch te kunnen inschrijven in het geboorteregister. Voorlopig is het nog altijd wachten op die oplossing. 

Wat is het probleem? 
De rechten en plichten na een overlijden verschillen naargelang de zwangerschapsduur en het tijdstip van overlijden.

Kindje is doodgeboren voor een zwangerschapsduur van 180 dagen (6 maanden)
• Het overlijden van het kindje kan niet wettelijk worden aangegeven en het krijgt officieel geen naam. De ouder mag natuurlijk wel zelf een naam geven. 

• Het kindje moet niet maar kan worden begraven of gecremeerd. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor begrafenis op de foetusweide van de gemeente of crematie in crematorium/ziekenhuis.

In het Vlaamse gewest moet er in elke gemeente een ruimte voorzien worden om te vroeg geboren kindjes te begraven vanaf een zwangerschap van 12 weken, in het Brusselse hoofdstedelijk gewest vanaf 16 weken, in Wallonië vanaf 14 weken.

Op een aantal begraafplaatsen bestaan sinds kort zogenaamde 'sterrentuinen' waar deze kindjes kunnen begraven worden.
• De ouders hebben geen recht op sociale tegemoetkomingen: u krijgt geen bevallingsverlof, kraamgeld, of klein verlet bij een overlijden.

Kindje is levenloos geboren na een zwangerschapsduur van 180 dagen of meer
• Het kindje moet wettelijk worden aangegeven op de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Er wordt geen geboorteakte opgesteld, alleen een akte van 'levenloos aangegeven kind'. Hierdoor is het juridisch gezien wel gestorven, maar nooit geboren. 

• De eventueel gekozen voorna(a)m(en) kunnen in de akte worden vermeld. De namen van beide ouders kunnen vermeld worden in de overlijdensakte (zowel bij gehuwde als ongehuwde ouders). Het kindje zelf heeft officieel echter geen familienaam.

• Wanneer het kind leefde op het ogenblik van de geboorte, maar overleed vooraleer de geboorte werd aangegeven, wordt het kind niet als doodgeboren beschouwd. In dit geval wordt zowel een geboorte- en overlijdensakte opgemaakt en geen akte van aangifte van een levenloos kind.
 
• Men is wettelijk verplicht het kindje te begraven of te laten cremeren. In de meeste gemeenten is er een apart veldje waar kleine kinderen begraven worden.

• De moeder heeft recht op sociale tegemoetkomingen zoals bevallingsverlof, kraamgeld, … De vader heeft recht op klein verlet voor de geboorte en het overlijden. In het jaar van geboorte is het kindje ook fiscaal ten laste.

Kindje werd levend geboren
• De geboorte en het overlijden moet worden aangegeven op de burgerlijke stand van de geboorteplaats, ongeacht de bevallingsduur. Er wordt zowel een geboorte- als een overlijdensakte opgesteld. Indien de geboorteaangifte samen met deze van het overlijden wordt gedaan, dan wordt het kindje evenwel alleen ingeschreven in het overlijdensregister. 

• De ouders zijn wettelijk verplicht het kindje te begraven of te laten cremeren. 

• De moeder heeft recht op sociale tegemoetkomingen zoals bevallingsverlof, kraamgeld, … De vader heeft recht op klein verlet voor de geboorte en het overlijden. In het jaar van geboorte is het kindje ook fiscaal ten laste. 

Sinds jaren pleiten ouders om hun veel te vroeg geboren baby als een volwaardig kind te kunnen erkennen en te behandelen, ook op administratief vlak (voornaam, familienaam, aangifte van geboorte en overlijden, volwaardige begrafenis/crematie), zelfs als het kindje maar zeer kort geleefd heeft of zelfs doodgeboren is, en dit onafhankelijk van de zwangerschapsduur. Een miskraam na drie, vier of vijf maanden is in de meeste gevallen even pijnlijk en traumatisch is als na zes maanden. 

Wereldlichtjesdag
Elke tweede zondag van december steken mensen wereldwijd een kaars aan voor kinderen die er niet meer zijn. Dat gebeurt sinds kort ook in ons land. Daarmee wil men aandacht vragen voor het verdriet van ouders, en specifiek voor ouders die een kindje verloren door doodgeboorte.

Meer informatie:
www.metlegehanden.be


Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram