hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?

dossier

hCG staat voor het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine, maar vanaf wanneer is hCG aanwezig in je urine en in je bloed? En welke waarden wijzen erop dat de zwangerschap goed evolueert?


Vanaf wanneer is het hCG-hormoon aanwezig in het bloed en in de urine?

minimi_hcg_zwanger.jpg
Acht tot tien dagen na de bevruchting van de eicel door een spermatozoïde nestelt de eicel zich in de wand van de baarmoeder en scheidt het hormoon choriongonadotrofine, ook bekend als bèta-hCG of hCG, af door het membraan dat chorion wordt genoemd en zal ontwikkelen tot de placenta. Dit hormoon wordt dus zeer snel na de bevruchting afgescheiden en kan worden opgespoord in de urine door middel van een zwangerschapstest (enkele dagen voor de menstruatie met een ‘vroege’ zwangerschapstest) of via een bloedtest.


Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

hCG-waarden: Wanneer is er sprake van een zwangerschap?

Als je zwangerschapstest positief is, zelfs met een heel licht streepje, ben je zwanger. Het is dus niet per se nodig om je zwangerschap met een bloedtest te bevestigen. Het meten van het hCG in je bloed kan echter wel helpen om de datum van je bevalling bij benadering vast te stellen en vooral om na te gaan of de zwangerschap goed verloopt.

  • Je bent zwanger als je hCG hoger is dan 10 IU/L (of 10 mIU/mL).
  • Je bent niet zwanger als je hCG lager is dan 5 IE/L (of 5 mIE/mL).
  • Ligt je hCG-waarde tussen 5 en 10 IU/L? Dan zit in een ‘grijze zone’. Er kan sprake zijn van een heel prille zwangerschap, maar de hCG-waarden kunnen ook wijzen op hormonale schommelingen die losstaan van een zwangerschap (menopauze bijvoorbeeld). In zo’n geval kan je dus best je bloed opnieuw laten onderzoeken over 48 uur, om te zien of (en hoe) de waarden zijn geëvolueerd.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?

Tabel met gemiddelde hCG-waarden bij een zwangerschap

In de eerste 8 weken van de zwangerschap zou het hCG-gehalte elke 48 tot 72 uur verdubbelen. Het hCG-niveau bereikt een piek tussen 7 en 12 weken en daalt dan geleidelijk tot het einde van de zwangerschap. Onderstaande tabel geeft een beeld van hoe de hCG-waarden zouden moeten evolueren, maar weet dat waarden kunnen afwijken. In dat geval kan je gynaecoloog of huisarts meer uitleg geven.

Voor het interpreteren van de weken in de tabel moet je rekenen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Bron: americanpregnancy.org

Wijst een lage hCG-waarde op een nakend miskraam of zwangerschapsverlies?

Het hCG-gehalte in het bloed kan van vrouw tot vrouw in hetzelfde stadium sterk verschillen. Lage hCG-waarden zijn dus niet per se een voorbode van een nakend zwangerschapsverlies. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je eerder of later ovuleerde dan je eigenlijk dacht.


Lees ook: Een dreigend zwangerschapsverlies: afwachten of behandelen?

Wat als mijn hCG-waarde heel hoog is?

Een verhoogd hCG-gehalte in een vroeg stadium van de zwangerschap kan wijzen op een meerlingzwangerschap (tweeling, drieling, enz.). Als het embryo drager is van trisomie 21, kan het hCG-gehalte ook hoger zijn dan gemiddeld, maar de hCG-waarden volstaan natuurlijk niet om dergelijke zaken te kunnen besluiten. Ben je bezorgd? Praat met je arts, die eventueel aanvullende tests kan uitvoeren (zoals een echografie). Belangrijker dan de exacte hCG-waarde is de evolutie ervan. Als het niveau niet voldoende stijgt, en zelfs weer daalt, is er helaas iets mis.

Lees ook: Hoe weet je of je zwanger bent van een tweeling?

Het hCG-hormoon bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als de hCG-waarde eerder aan de lage kant is en niet stijgt zoals bij een gezonde zwangerschap, maar ook niet daalt zoals bij een zwangerschapsverlies, dan kan er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In zo’n geval heeft de bevruchte eicel zich genesteld ergens buiten de baarmoeder, meestal in de eileider. Zo’n zwangerschap eindigt altijd in een miskraam, en bovendien kan het gevaarlijk zijn. Een echografie kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bevestigen.


Lees ook: Getuigenis: “Ik had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap”

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram