Zo herstel je jouw darmen na de feestdagen

Alflorex_Digestion C1 2024.jpg

nieuws De feestdagen staan meestal gelijk aan gezellig samenkomen met familie en vrienden. Dat gaat niet alleen gepaard met veel cadeautjes onder de kerstboom, maar ook met uitgebreid tafelen. Tijdens de eindejaarsperiode passeren er heel wat ovenhapjes, kroketten én ook nog eens de nodige stukken kerststronk. Jammer genoeg is een veelvoorkomend gevolg van deze (eet)festiviteiten het optreden van darmongemakken aan het begin van het gloednieuwe jaar. Nu het februari is, kan jij jouw spijsverteringsbalans met deze tips weer een handje helpen.

Hoe komt het dat ik last heb van mijn darmen na de feestdagen?

  1. Je eet en drinkt meer dan gewoonlijk
    Tijdens de feestdagen staat er vaak zoveel lekkers op tafel dat je de neiging hebt om meer te eten dan gewoonlijk, wat kan leiden tot een overbelasting van het spijsverteringsstelsel. Dat zorgt dan weer voor darmongemakken omdat je lichaam meer tijd en energie nodig heeft om het voedsel te verteren.
  2. Je krijgt meer vetten en suikers binnen
    Omdat het lekkerste eten nu eenmaal niet het allergezondste is, bevatten feestelijke maaltijden vaak veel vetten. Die kunnen de spijsvertering vertragen, waardoor je darmongemakken ervaart. Suikers kunnen dan weer fermentatie in de darmen stimuleren, wat naast een darmongemakken ook gasproductie kan veroorzaken. Ook de consumptie van alcohol komt je spijsverteringsbalans niet ten goede.
  3. Stress en vermoeidheid
    De feestdagen gaan vaak gepaard gaan met stress, vermoeidheid en onregelmatige eetmomenten. Ook die factoren kunnen de spijsvertering negatief beïnvloeden en bijdragen aan darmongemakken.

Hoe kan ik het evenwicht van mijn spijsvertering verbeteren?

  1. Voldoende water drinken
    Voldoende hydrateren bevordert de spijsvertering. Het helpt bij het afbreken van voedsel en de opname van voedingsstoffen, het bevordert de soepele beweging van voedsel door het spijsverteringsstelsel en houdt de ontlasting zacht. Water is een soort smeermiddel voor de spijsverteringsorganen.
  2. Gebalanceerd eten
    Heb je het gevoel dat je darmen overhoopliggen? Eet dan een periode voornamelijk gemakkelijk verteerbaar voedsel zoals gekookte groenten en aardappelen met een stukje mager vlees of vis. Ook bananen zijn makkelijk verteerbaar en belasten je spijsvertering niet. Een low-FODMAP-dieet is aangeraden voor mensen die vaak darmongemakken ervaren. Zo zal je spijsvertering minder onder druk staan en weer in balans komen.
  3. Calciumrijk voedsel eten
    Ook calcium draagt bij aan de normale werking van je spijsverteringsenzymen. Zij helpen voedsel af te breken in voedingsstoffen die door je lichaam opgenomen kunnen worden. Als ze niet goed werken, kan dat zorgen voor darmongemakken. Voorbeelden van calciumrijke voeding zijn vis, noten en zaden, peulvruchten, zuivelproducten en bladgroenten.
  4. Je microbiota ondersteunen
    Microbiota zijn levende micro-organismen die in je darmen leven en een cruciale rol spelen bij je spijsvertering. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld zuurkool, yoghurt of peulvruchten, kunnen je microbiota helpen.
  5. Bewegen
    Lichaamsbeweging heeft een enorm positief effect op de spijsvertering. Het bevordert de bloedcirculatie, wat de darmactiviteit ten goede komt. Een paar keer per week gaan joggen en je vaker per fiets of te voet voortbewegen dan met de auto, is dus ten zeerste aan te raden.

Voedingssupplement

Alflorex_Packshot_01.png
Darmongemakken zijn vaak te wijten aan een abnormale werking van het spijsverteringsstelsel en de spijsverteringsenzymen, die beide verantwoordelijk zijn voor het afbreken van ons voedsel, zodat ons lichaam het op de juiste manier kan opnemen. Om ons spijsverteringscomfort terug te krijgen, moet ons spijsverteringssysteem normaal werken. Zo kunnen onze spijsverteringsenzymen de hoeveelheid calcium krijgen die ze nodig hebben om hun werk te doen.

Alflorex+® is een voedingssupplement dat de unieke stam Bifidobacterium longum 35624® bevat, waaraan calcium is gekoppeld om bij te dragen aan het spijsverterings- en darmcomfort.  Calcium draagt bij aan de normale werking van je spijsverteringsenzymen. De unieke stam van Alflorex+® is gedocumenteerd in meer dan 50 wetenschappelijke artikels*. Alflorex+® bevat geen gluten, lactose, zuivel, bewaarmiddelen of soja. Het is geschikt voor vegetariërs en patiënten die een low-FODMAP-dieet volgen.

*Bron: Pubmed

bron: Ingezonden mededeling Biocodex

Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram