Gerelateerde artikels
Vlaming eet te weinig peulvruchten
nieuws
Kikkererwten, witte bonen, linzen…. we kennen en eten ze te weinig. Meer dan 1 op 4 Vlamingen slaagt er niet in om één, laat staan meerdere peulvruchten op te noemen. Dat blijkt uit een enquête die het Vlaams Instituut Gezond Leven afnam bij 500 Vlamingen. Daarom lanceert Gezond Leven een grootschalige peulvruchtencampagne. Peulvruchten zijn immers gezond, betaalbaar, duurzaam én lekker.
Er gaapt een kloof tussen mensen die helemaal niets over peulvruchten weten, en mensen die er wat meer vertrouwd mee zijn. Op de vraag om enkele peulvruchten op te noemen, tast bijna 29% van de respondenten compleet in het duister. 19% slaagt erin om één correct antwoord te geven. 52% kan twee, drie of 4 soorten opsommen. Mensen die 4 soorten kennen, zijn wel uitzonderingen: amper 6% slaagt hierin.
Die povere resultaten komen niet als een verrassing. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2014) bleek al dat kikkererwten, linzen, kidneybonen en andere leden van de peulvruchtenfamilie weinig gegeten worden. 20% van de Vlamingen eet nooit peulvruchten. De 80% die dat wél doet, zet peulvruchten minder dan wekelijks op het menu. Onbekend én onbemind dus.
Tal van gezondheidsvoordelen
De rol van peulvruchten in een gezond eetpatroon wordt nog te vaak onderschat. In de voedingsdriehoek vind je ze terug in de donkergroene zone, met de boodschap om er ‘meer’ van te eten.
Peulvruchten zitten boordevol vezels. Die hebben een gunstig effect op de cholesterol, op de darmtransit én ze geven je langer een verzadigd gevoel. Regelmatig peulvruchten eten helpt met andere woorden om je gewicht op peil te houden en je hart en darmen gezond te houden.
Gezond Leven adviseert om peulvruchten minstens éénmaal per week op het menu te zetten, liefst zelfs meerdere keren.
Daarnaast zijn peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, sojabonen, witte bonen en bruine bonen ook een goede bron van eiwitten, ijzer en enkele B- vitamines. Het zijn dus prima vleesvervangers, ook voor wie geen fulltime vegetariër is.
Promotiecampagne
Om de bekendheid en de consumptie van kikkererwten en co te verhogen, lanceert Gezond Leven een promotiecampagne, in samenwerking met Bonduelle en HAK.