Gerelateerde artikels
Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora
nieuws
In onze darmen zitten miljarden bacteriën, zowel goede als slechte. Die bacteriën vormen samen de darmflora en die heeft enkele belangrijke functies. Zo zorgt ze voor een goed functionerend immuunsysteem, een vlotte voedselvertering en gezonde stoelgang. Om de goede darmwerking te bevorderen, kan je eventueel probiotica nemen.
Wat zijn probiotica?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft probiotica als levende kleine organismen die, wanneer je ze in de juiste hoeveelheden inneemt, een positieve uitwerking hebben op onze gezondheid. Verschillende voedingsmiddelen en -supplementen bevatten wel levende bacteriën, maar de term ‘probiotica’ gebruiken we enkel voor levende bacteriën die de darm levend bereiken. Dat wil zeggen dat ze onderweg niet ‘uitgeschakeld’ mogen worden door galsap of maagzuur. Daarnaast moet de werking wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Wat doen probiotica?
Hoewel nog meer onderzoek nodig is, zouden probiotica de darmwerking en spijsvertering stimuleren, helpen bij de vertering van lactose, de algemene weerstand verhogen, de mondhygiëne bevorderen (vb slechte adem verhelpen), beschermen tegen vaginale infecties en urinewegproblemen, eczeem verminderen en ook de strijd aanbinden tegen verschillende allergieën. Bij zwangere vrouwen kunnen ze constipatie verhelpen, en aangezien ze bijdragen tot een gezonde darmflora zorgen ze zo mee voor een goede microbiële basis van het kindje.
Wat zijn de bijwerkingen?
Als je net probiotica begint te nemen, kan je wat darmklachten ondervinden zoals een opgeblazen gevoel, krampen of diarree, vooral als je te snel te veel probiotica neemt, maar echte bijwerkingen zijn er niet. Het is wel belangrijk om te weten dat probiotica geen oplossing bieden voor acute problemen, aangezien ze pas beginnen werken als je al even gestart bent. Bovendien kunnen de bacteriën geen blijvende koloniën vormen, dus als je stopt met de kuur, wordt alles terug zoals ervoor.
Niet iedereen heeft er baat bij om zijn voedingspatroon aan te vullen met probiotica. Bij patiënten met een geperforeerde darmwand bestaat bijvoorbeeld de kans dat er bacteriën terechtkomen op plaatsen waar ze niet thuishoren. Wie concrete gezondheidsproblemen heeft, kan dus best eerst overleggen met een arts.
Wat is het verschil met prebiotica?
De twee termen lijken op elkaar, maar je mag ze niet met elkaar verwarren. Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die van nature aanwezig zijn in granen, groenten en fruit. Ze stimuleren de groei van bepaalde bacteriën in de darmen en hebben een positief effect op de gezondheid. Prebiotica komen voornamelijk voor in witloof, knoflook, schorseneren, prei, artisjok, ui, asperge, tarwe, haver, banaan en koeienmelk. Toch neem je er best niet te veel van in omdat je er anders prikkelbare darmen van kan krijgen.
Waar vind je probiotica?
Je kan probiotica het makkelijkst vinden in zuivelproducten die natuurlijke melkzuurbacteriën bevatten. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor een product dat een melkzuurbacteriestam bevat waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan je gezondheid, zoals L. Bifidus of L. Casei.
Daarnaast bestaan er natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan melkzuurbacteriën die verwant zijn aan probiotica, zoals bijvoorbeeld karnemelk, Griekse yoghurt, rauwe en ongepasteuriseerde appelazijn en kaas die gemaakt is van rauwe ongepasteuriseerde melk.
Ook gefermenteerde voedingsmiddelen zoals augurken, zuurkool, kefir, kimchi en miso zijn een goede keuze. Let wel, hier is het goedaardige effect van de bacteriën niet exact te meten.
Bij de apotheek zijn er verschillende pillen en tabletten te verkrijgen die gevriesdroogde bacteriën bevatten, het basisbestanddeel van probiotica. Voor baby's en kinderen zijn er druppels beschikbaar, die geur- en smaakloos zijn. Je mag ze wel niet verwarmen tot meer dan 38 graden, want dat kan de melkzuurbacteriën beschadigen of doden.
Lees ook: Allemaal beestjes: Yoghurt, probiotica, synbiotica ....
Bronnen:
www.mlds.nl
www.uza.be
www.darmgezondheid.nl
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist