Herstructureringen negatief voor gezondheid werknemers
nieuws
Bij 41 procent van de werknemers die de afgelopen twee jaar een reorganisatie meemaakten, leidde het veranderingsproces tot gezondheidsklachten, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten. Dit is te voorkomen door werknemers meer inspraak en informatie te geven bij veranderingen.
Met name stress, spanningen en slapeloosheid scoren hoog bij de gezondheidsklachten. Aan een kwart van de werknemers is niet meegedeeld waarom veranderingen moesten plaatsvinden op het werk. Een aantal tast na afloop nog steeds in het duister over het waarom.
Werknemers kunnen meestal - noch als groep, noch individueel - invloed uitoefenen op de veranderingen. 37 procent van de respondenten had enige mate van invloed op veranderingen in de eigen werksituatie. Als werknemers meer invloed hebben, ontstaan er minder gezondheidsklachten, zo blijkt.
Het oordeel van werknemers over de richting van de veranderingen is desondanks genuanceerd. Weliswaar ziet ongeveer eenderde van de werknemers de veranderingen als een verslechtering. Daar staat tegenover dat een kwart spreekt van een verbetering. Werknemers staan in het algemeen positief tegenover veranderingen op het werk. De meerderheid huldigt een standpunt als 'veranderingen leiden tot nieuwe uitdagingen'. Ook vindt driekwart van de werknemers dat in het eigen bedrijf best efficiënter kan worden gewerkt.
Toch maakte tweederde van de werknemers zich (in de zomer van 2008) zorgen over de toekomst op het werk. Veranderingen hebben ook gevolgen voor het privéleven van werknemers. Bijna de helft van de werknemers noemt effecten van reorganisaties op de persoonlijke situatie, met name irritaties in de omgang met anderen en verwaarlozing van privé-taken.