Laptops: niet langer dan twee uur per dag

nieuws Steeds meer mensen gebruiken dagelijks een laptop. Ook op school worden ze meer en meer gebruikt. Nochtans heeft de laptop een aantal ergonomische nadelen. Diverse studies tonen aan dat laptopgebruikers meer lichamelijke klachten hebben dan gewone computergebruikers. Doordat scherm en toetsenbord aan elkaar vastzitten, wordt, vergeleken met desktops, in ongunstiger houdingen gewerkt. De gebruiker moet het hoofd voorwaarts kantelen om goed op het scherm te kunnen kijken. Ook de nek, schouders en bovenrug doen vaak mee waardoor een voorovergebogen houding ontstaat. Het gevolg is een statische belasting op de nek-, bovenrug- en schouderspieren. Bovendien bestaat de neiging om de laptop op een gewone tafel of zelfs op de schoot te plaatsen. Ook het scrollen en klikken met de ingebouwde muisfunctionaliteit zou niet zo gunstig zijn voor de spieren. Daarnaast zijn de tekens op het scherm vaak kleiner vergeleken met die op traditionele beeldschermen.

• Doorgaans wordt aanbevolen niet langer dan twee uur per dag met een laptop te werken. Laptops zijn niet geschikt voor kinderen, tenzij de laptop op een apart beeldscherm, toetsenbord en muis kan worden aangesloten.
• Als u de laptop langer gebruikt, is het aan te raden om een laptopstation te gebruiken (of desnoods een pak papier) om de laptop op de juiste hoogte en afstand te brengen. Door de aangepaste hoogte van het scherm moet de nek minder gebogen worden. Onderzoek toont aan dat een laptopsteun gemiddeld 24 procent minder belasting ter hoogte van de ruggenwervels geeft. De ervaren vermoeidheid in de nek is gemiddeld 1 17procent lager bij een laptopstation.
• Gebruik een vrijstaand toetsenbord en externe muis. Overweeg ook een grotere monitor als u op kantoor werkt.
• Test bij aankoop het toetsenbord of de toetsen niet te klein zijn voor uw vingers.
• Plaats de laptop niet op uw knieën terwijl u werkt, ook niet op reis.
• Zorg voor een adequate en niet verblindende verlichting als u op de laptop werkt.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram