Nieuwe classificatie zonnecrèmes moet juiste keuze vergemakkelijken
nieuws
Om de keuze van het juiste zonneproduct te vergemakkelijken; wordt vanaf 2008 binnen Europa een geharmoniseerde etikettering ingevoerd.
Ten eerste zal apart moeten vermeld worden of het product ook beschermd tegen UV-A straling. UV-B straling verbrandt de huid, terwijl UV-A straling de huid versneld veroudert. Beide vormen van straling dragen bij aan de vorming van huidkanker. Op termijn zal voor zonneproducten die bescherming bieden tegen UVA, een nieuw logo worden ingevoerd. Dit logo geeft aan dat het zonneproduct een UVA-beschermingsfactor van minstens een derde van de UVB-beschermingsfactor heeft
Wat de UVB-beschermingsfactor betreft (de zogenaamde SPF, (Sun Protection Factor), worden voortaan vier klassen erkend:
• Lage bescherming: SPF 6-10
• Gemiddelde bescherming: SPF 15- 20-25
• Hoge bescherming: 30-50
• Zeer hoge bescherming: 50+
Deze beschermingsklassen zullen naast de traditionele SPF-index vermeld worden.
• Zonneproducten kunnen nooit een totale bescherming bieden. Ieder product laat een deel van de UV-straling door . Dit geldt ook voor producten die als "sunblock" of als "volledige bescherming" worden aangeprezen.
Zonneproducten mogen ook niet worden beschouwd als een middel om langer in de zon te blijven. Ze bieden immers geen totale bescherming en kunnen niet alle vormen van huidkanker voorkomen.
• Voor een afdoende bescherming moet 2 mg van het product per cm² worden aangebracht, d.w.z. dat ongeveer 36 g (zes volle koffielepels) zonnebrandcrème nodig is om het lichaam van een volwassene te beschermen. Gebruikt u minder, dan vermindert de bescherming navenant.
• Breng minstens om de twee uur opnieuw zonnebrandproduct aan, en zeker na het zwemmen, baden, heftig zweten of afdrogen.
Meer info: www.veiligindezon.be