Schistosomiase bij Belgische toeristen

123m_meer_water.jpg

nieuws

33 Belgische toeristen zijn tijdens een reis in Zuid-Afrika besmet met schistosomiase. Dat meldt de FLASH Maladies infectieuses van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
De reis had plaats tussen 26 november 2016 en 15 januari 2017. De toeristen baadden drie keer in de Witrivier in het noorden van Kwazulu-Natal. De symptomen (koorts, buikpijn, hoofdpijn) ontstonden 21 dagen na de blootstelling. Het is de eerste keer dat de ziekte in deze streek gemeld wordt. Reizigers naar Zuid-Afrika wordt afgeraden om in zoet water te baden.

Wat is Bilharziose of schistosomiase ?
Bilharziose of schistosomiase is een infectie die wordt veroorzaakt door een zoetwaterworm. De besmetting gebeurt door contact van de huid met zoet water waarin ontlasting of urine van aangetaste personen is terechtgekomen.

De larven zetten zich vast op de huid tijdens het zwemmen of baden in besmet water. Na 10 minuten zijn ze reeds door de hoornlaag van de huid gedrongen en banen zich vervolgens een weg naar de bloedvaten van de darmen en blaas, waar ze volgroeien en waar ze nieuwe eitjes leggen die het lichaam dan verlaten en met de urine of de stoelgang in het water terechtkomen.

Men kan deze besmetting oplopen tijdens het zwemmen, baden of waden in besmet zoet water. Het risico op bilharziose is het grootst in stilstaand water (zoals in stuwmeren), maar ook in rivieren (grote of kleine, snel- of traagstromend) kan besmetting optreden. Sommige personen worden reeds besmet na een éénmalige korte blootstelling, anderen zelfs niet na enkele uren zwemmen.
Dit komt vooral voor in Afrika en beperkt in Zuid-Amerika en het Nabije en Verre Oosten. Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vindt u kaarten met de mogelijke besmette gebieden.

Voorzorgsmaatregelen
Het is absoluut af te raden om pootje te baden of te zwemmen in zoet water in gebieden waar bilharzia voorkomt. Krachtig afdrogen na het baden zou de kans op infectie kunnen
verminderen, maar biedt geen waterdichte garantie.
Er bestaat geen preventieve medicatie noch vaccin. Een behandeling innemen nadat men heeft gebaad in mogelijk besmet water (zoals men in sommige landen al eens voorstelt), zonder een correcte diagnose en correcte opvolging, kan gevaarlijk zijn en is absoluut afgeraden.

Behandeling
De ziekte kan goed behandeld worden met een éénmalige dosis Praziquantel.
Bij ernstige complicaties is een behandeling moeilijker en duurt genezing veel langer. Wanneer reeds belangrijke
inwendige letsels bestaan, kunnen de medicamenten de
wormen nog wel doden, maar de orgaanletsels blijven onherstelbaar.

Zie ook: artikel Schistosomiase

Bronnen
https://www.wiv-isp.be/matra/PDFs/flash201703.pdf
http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?L=N&WPID=835&MIID=706





Laatst bijgewerkt: maart 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram