Mastopathie: gezwollen en pijnlijke borsten door aandoening borstklierweefsel
dossier
Twee soorten
- Cyclische mastopathie: deze vorm hangt samen met de menstruatiecyclus. Drie tot zeven dagen voor de menstruatie kan je klachten krijgen: zware, gespannen of pijnlijke borsten. Vrouwelijk hormonen laten de borsten licht opzwellen.
- Niet-cyclische mastopathie: deze vorm staat los van de menstruatiecyclus en komt ook minder vaak voor. De pijn is scherp, brandend of zeurend en zit op een duidelijk aanwijsbare plek. De pijn kan ook uitstralen naar de oksel. Vrouwen boven de veertig hebben vaker last van deze vorm. De klachten nemen gewoonlijk af tijdens de menopauze.
Mastopathie en mastodynie
De termen lijken op elkaar, maar het zijn geen synoniemen. Mastodynie (pijn) is een symptoom van mastopathie (aandoening in het borstklierweefsel).
Lees ook: Pijn in de borst bij vrouwen: mastodynie
Oorzaak
Lees ook: Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid
Symptomen
- Je borsten voelen pijnlijk aan
- Je borsten aanraken, doet pijn
- Je borsten zijn gespannen of dikker dan normaal
- Er komt vocht uit één of beide tepels
- Je voelt harde plekken of knobbels in je borsten
- De knobbels kunnen groter en kleiner worden of weer verdwijnen
Lees ook: Menstruele of hormonale migraine: wat kan je eraan doen?
Behandeling
- Pijnstillers: tegen de pijn kan je paracetamol nemen. Als pijnklachten niet verminderen, overleg je het best met je huisarts om eventueel een sterkere pijnstiller te nemen.
- Hormonen: vrouwelijk hormonen hebben een duidelijke invloed op mastopathie. Als je de pil neemt, of net stopt met de pil, kunnen klachten verminderen. Het kan ook helpen om over te schakelen op een andere pil. Bij ernstige cyclische mastopathie is er ook een andere hormonale behandeling mogelijk. Aangezien die gepaard gaat met bijwerkingen, is dat evenwel een laatste redmiddel.
- Verder is een goede ondersteuning van de borsten belangrijk. Gebruik dus een stevige beha.
- Na de overgang verdwijnen de klachten meestal vanzelf, maar soms is er bij mastopathie verder onderzoek nodig. Bijvoorbeeld omdat er een plotse verandering is in één of beide borsten (rode of warme borst, tepelafscheiding na de overgang, deukjes in de borst,...). Een echo of een mammogram kan dan nodig zijn.
Lees ook: Screening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?