- dossierMijn kind heeft alcohol gedronken: wat moet ik doen?
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
- dossierHPV-test in plaats van uitstrijkje: wat is het verschil?
- dossierMoet je ook na de menopauze een uitstrijkje of HPV-test laten nemen?
- dossierDe symptomen van longkanker
Oncoloog ontwikkelt gratis app die je risico op kanker berekent
nieuws
In België zal 1 op 3 mannen en 1 op 4 vrouwen kanker krijgen voor ze 75 zijn. Hoe groot het risico is dat je kanker krijgt, hangt af van een aantal factoren: leeftijd, gewicht, levensstijl, familiegeschiedenis, omgeving, enz. Hoe groot jóuw risico op kanker is? Dat rekent de ‘Cancer Risk Calculator’ voor je uit.
De “Cancer Risk Calculator” is een tool ontwikkeld door Dr Philippe Westerlinck, radiotherapeut en oncoloog in het Universitair Ziekenhuis van Luik. Zo wil hij de mensen bewuster maken van de factoren die tot kanker kunnen leiden en ze helpen om een minder risicovolle levensstijl aan te nemen.
Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?
Hoe werkt de Cancer Risk Calculator app?
“Met de Cancer Risk Calculator kan elke gebruiker een persoonlijke beoordeling krijgen van zijn algemene kankerrisico en van specifieke risico's voor 56 soorten kanker, waaronder 18 subtypen. Dit wordt bereikt door bijna 790 risicofactoren uit de wetenschappelijke literatuur te analyseren”, legt Dr. Philippe Westerlinck uit.
Na het invullen van een zeer gedetailleerde vragenlijst over je fysieke kenmerken, gezondheidsproblemen, familiegeschiedenis, medische behandelingen en levensstijl, berekent de toepassing je risico op het krijgen van kanker in de komende 10, 20 of 30 jaar. Het identificeert ook dit risico voor elk type kanker, en vermeldt hoe groot het risico is dat je overlijdt aan deze vormen van kanker.
Lees ook: Pancreaskanker: door ‘algemene’ symptomen nog steeds moeilijk te herkennen
- Het basisrisico (in groen): “Wat je ook doet, er is een risico op kanker dat we niet kunnen verminderen”, legt Dr. Westerlinck uit. Zelfs als je een onberispelijke levensstijl hebt, bestaat er nog steeds een risico op kanker. Dit basisrisico is specifiek voor elke vorm van kanker (sommige zijn zeldzamer dan andere). “Prostaatkanker komt bijvoorbeeld heel vaak voor, dus het basisrisico is hoog.”
- Het bevolkingsrisico (in turkoois) is het gemiddelde risico op kanker voor mensen van jouw leeftijd, geslacht en etnische afkomst.
- Jouw risico (in het blauw), ingeschat op basis van de informatie die je hebt verstrekt (voeding, familiegeschiedenis van kanker, ziekten, medische behandelingen, sportactiviteiten, infecties, enz.)
Voor elk type kanker geeft de toepassing aan welke factoren - specifiek voor jouw profiel - je risico op kanker waarschijnlijk verlagen of juist verhogen. Er worden ook aanbevelingen gegeven om te proberen je persoonlijke resultaten te verbeteren.
Lees ook: Van poliepen tot darmkanker: het belang van screening
Aanbevelingen om het risico op kanker te verminderen
Volgens het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) kan bijna 40% van de vormen van kanker worden voorkomen door bepaalde dagelijkse gedragingen te veranderen of te beperken.
Je weet waarschijnlijk al dat tabak, alcohol, voeding en overgewicht de belangrijkste risicofactoren voor kanker zijn. Maar de applicatie gaat verder. Het adviseert aanpassingen in je levensstijl die specifiek zijn afgestemd op jouw persoonlijke risico op kanker. Het zou je kunnen aanraden om meer paddenstoelen te eten, meer koffie te drinken, minder zout te eten, meer te bewegen, zinksupplementen te nemen, 's nachts niet meer te werken, enz.
Lees ook: Hoe kan je prostaatkanker voorkomen?
Hoe moet je het resultaat interpreteren?
Het doel van de applicatie is om kankerpreventie te bevorderen door het grote publiek een beter inzicht te geven in de risico's van kanker. Het is een hulpmiddel om je aan te moedigen je gezondheid in eigen hand te nemen. Hoewel we niets kunnen doen aan onze genetische opmaak en de natuurlijke veroudering van onze cellen, kunnen we wel iets doen aan onze slechte levensgewoonten.
Praat met je arts over de risico's op kanker en hoe je die het beste kunt beperken. Naast systematisch georganiseerde screening (borst, dikke darm, baarmoederhals) kan je arts ook individuele screening voorstellen als je een verhoogd risico hebt op het ontwikkelen van een specifieke vorm van kanker.
De applicatie Cancer Risk Calculator heeft een versie in het Nederlands, Frans en Engels, en is gratis beschikbaar op Android en iOS.
Lees ook: 15 tips om je risico op kanker te verlagen
Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.cancerologie.chuliege.be
https://www.iarc.who.int
https://www.chuliege.be