10 mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik

123m_buik_dik_opgeblazen_2022.jpg

dossier

Een opgeblazen buik kan alarmerend zijn, vooral als er pijn mee gepaard gaat. Maar meestal gaat het gewoon om indigestie of gasophoping in de maag en darmen. We sommen enkele oorzaken op die een opgeblazen gevoel kunnen verklaren.

Wat veroorzaakt dat opgeblazen gevoel?

  1. Winderigheid: een ophoping van gas in de maag en darmen is een van de meest voorkomende oorzaken van een opgezwollen buik. Na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen zoals koolzuurhoudende dranken, zuivel, bonen of koolsoorten kan je er last van krijgen. In de meeste gevallen gaat winderigheid na een paar uur vanzelf over.
  2. Indigestie: een onaangenaam gevoel of pijn in de maag en kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel. Je kan het krijgen door te veel te eten, overmatig alcohol te drinken, medicijnen die de maag irriteren of een lichte maaginfectie.
  3. Infectie: een opgezwollen buik kan een teken zijn van een maaginfectie. In dit geval treedt er ook diarree, braken, misselijkheid en buikpijn op. De infectie kan veroorzaakt worden door bacteriën zoals Escherichia coli of Helicobacter pylori, of een virale infectie zoals norovirus of rotavirus. Maaginfecties gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
  4. Bacteriële overgroei van de dunne darm: in de maag en darmen leven verschillende bacteriën die het lichaam helpen bij de voedselvertering. Als het evenwicht van bacteriën verstoord wordt, kan dat leiden tot meer schadelijke bacteriën in de dunne darm. Dit geeft mogelijks symptomen zoals een opgeblazen gevoel, frequente diarree, problemen met je vertering en met de opname van voedingsstoffen. Deze chronische symptomen kunnen bij sommige mensen leiden tot osteoporose of gewichtsverlies.
  5. Vocht vasthouden: door zout voedsel, veranderingen in de hormoonspiegels of voedselintoleranties kan je lichaam meer vocht vasthouden. Een chronisch opgezwollen buik door het vasthouden van vocht kan een ernstigere oorzaak hebben, zoals leverfalen, nierfalen of diabetes. Als het opgeblazen gevoel niet verdwijnt, is het raadzaam een arts te contacteren.
  6. Voedselintoleranties: sommige mensen krijgen een opgezwollen buik na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld mensen met een lactose-intolerantie, glutenallergie of coeliakie. Verder krijg je mogelijks last van diarree of maagpijn, maar deze symptomen verdwijnen ook weer als je het voedingsmiddel elimineert.
  7. Chronische aandoeningen: de ziekte van Crohn en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) hebben beide een opgeblazen gevoel als symptoom. De ziekte van Crohn veroorzaakt ontstekingen in het spijsverteringskanaal en heeft een specifiek verloop en behandeling. De oorzaak van PDS is daarentegen onbekend. PDS is vaak de diagnose als men geen specifieke reden voor de symptomen vindt. Zowel PDS als de ziekte van Crohn kunnen gepaard gaan met winderigheid, diarree en braken. Als iemand ook last heeft van onverklaarbaar gewichtsverlies, is de kans groter dat hij de ziekte van Crohn heeft.
  8. Gastroparese: bij deze aandoening werken de zenuwen die de maagbeweging regelen, niet goed meer. Daardoor gaat het voedsel veel langzamer door de maag en darmen. Gastroparese is soms een gevolg van ziekten zoals diabetes of hypothyreoïdie (traag werkende schildklier).
  9. Gynaecologische aandoeningen: een opgezwollen buik is soms een neveneffect van bepaalde gynaecologische problemen, zoals de menstruatie of de menopauze. Ook endometriose - waarbij het baarmoederslijmvlies aan de maag of darmen vastgroeit - kan een opgezwollen buik, kramp en maagpijn veroorzaken.
  10. Constipatie: wanneer voedselinhoud zich ophoopt in de darmen, kan je buik opzwellen. Soms is dit makkelijk te verhelpen door meer water te drinken, te bewegen of een ander voedingspatroon te volgen.

Lees ook: Dyspepsie: wanneer gevaarlijk?

Bronnen:
https://www.darmklachten.nl
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram