- dossierTHT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?
- dossierWat zijn de symptomen van CO-vergiftiging?
- dossier8 signalen van je lichaam dat je te veel zout eet
- dossierConservenblik is gedeukt of staat bol: eten of niet?
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
Waarom kunnen amandelen en abrikozenpitten giftig of zelfs dodelijk zijn?
dossier
Cyanide in bittere amandelen en abrikozenpitten
Welke soorten amandelen zijn gevaarlijk?
- Zoete amandelen zijn de amandelen die we meestal eten. Ze zijn rijk aan heilzame voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, vezels en vitamine E. Ze bevatten heel weinig amygdaline. Ze vormen geen gevaar.
- De zoete (dulcis) en bittere (amara) amandel lijken op elkaar, maar bittere amandelen zijn afkomstig van een andere variëteit, de wilde amandel. Hun smaak is bitter omdat ze een hoge dosis amygdaline bevatten. Ze worden meestal verkocht in de vorm van smaakstoffen voor gebak. Vers geconsumeerd kunnen ze symptomen van cyanidevergiftiging veroorzaken, vooral bij kinderen.
- De abrikozenpit is de pit binnenin de abrikoos, die vaak wordt gepromoot vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. De pit zou zelfs kankerwerende eigenschappen hebben. Dit is echter nooit wetenschappelijk bevestigd. Integendeel, abrikozenpitten bevatten grote hoeveelheden amygdaline en kunnen acute cyanidevergiftiging veroorzaken.
Fruitpitten (appels, peren, druiven) bevatten ook amygdaline, maar in zeer kleine hoeveelheden. Je zou een grote hoeveelheid geplette zaden moeten consumeren om een toxische dosis te bereiken.
Lees ook: Waarom kunnen amandelen en abrikozenpitten giftig of zelfs dodelijk zijn?
Symptomen van amandelvergiftiging
- De eerste symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, malaise, hartkloppingen en ademhalingsmoeilijkheden.
- In ernstige gevallen kan dit leiden tot stuiptrekkingen of coma, of zelfs de dood.
Welke doses amandelen kunnen dodelijk zijn?
Lees ook: Hoe gezond zijn noten?
Is het veilig om amandelaroma en marsepein van amandelen te eten?
Zoete amandelen worden het meest gebruikt in de keuken. Ze worden gebruikt om gebak zoals marsepein of frangipane te maken. Soms worden er echter ook bittere amandelen aan deze bereidingen toegevoegd in de vorm van aroma's.
Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?
Waar moet je op letten als je amandelen eet?
- Controleer altijd of de amandelen die je eet zoete amandelen zijn.
- Kies bij twijfel amandelen van gecontroleerde of gecertificeerde merken.
- Eet geen amandelen met een ongebruikelijke of erg bittere smaak.
Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/160427
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4424
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com
https://www.anses.fr