Hoe gezond is een paprika?
In dit artikel
Hoe gezond is een paprika?
dossier
Paprika's zijn vruchten die behoren tot de nachtschadefamilie. Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitamine C en andere antioxidanten, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op een gezond dieet.
Lees ook: Zijn voorgesneden groenten even gezond als verse groenten?
Verschillende kleuren paprika's
De gele, oranje en rode paprika zijn allemaal uit de groene variant ontstaan. Als de paprika groen is, betekent dit dat hij nog niet rijp is, tenzij het een groene paprikasoort is. Deze soort is het minst geliefd, omdat de groene paprika een stuk minder zoet is en een licht bittere smaak heeft ten opzichte van de paprika’s met gele of rode kleur.
Groene paprika’s worden dus eerder geoogst, nog voordat ze de kans krijgen om geel, oranje en vervolgens rood te worden. Vergeleken met groene paprika's bevatten rode paprika's bijna elf keer meer bètacaroteen en twee keer meer vitamine C. Rode paprika's bevatten de meeste voedingsstoffen, omdat ze het langste rijpen. Ze zijn ook het zoetste van smaak.
Lees ook: Hoe meer fruit en groenten we eten, hoe beter voor onze gezondheid?
Gezondheidsvoordelen van paprika
Paprika's bevatten weinig calorieën en veel voedingsstoffen, onder andere vitamine A en C, kalium, foliumzuur, vezels en antioxidanten. Je krijgt 120 milligram vitamine C uit slechts één kopje gesneden groene paprika. Vitamine C helpt je lichaam ijzer te absorberen en wonden te genezen. De vitamine draagt ook bij tot een gezonde huid, een goed immuunsysteemen en ze kan bepaalde ziekten helpen voorkomen, zoals hartaandoeningen en kanker.
Maar paprika heeft nog andere gezondheidsvoordelen:
- Goed voor de ogen. Luteïne en zeaxanthine - antioxidanten die overvloedig aanwezig zijn in paprika's - kunnen de gezondheid van de ogen verbeteren.
- Helpt tegen hart- en vaatziekten. Paprika’s zijn een goede bron van het mineraal kalium. Kalium reguleert de vochtbalans in je lichaam en helpt zo om je hart en bloedvaten in optimale conditie te houden.
- Lagere bloeddruk. Onderzoek toont aan dat mensen met veel vitamine C in hun lichaam minder kans hebben op een hoge bloeddruk.
- Goede spijsvertering. Ondanks dat er maar 30 calorieën in elke portie van één kop zitten, bevatten rauwe paprika's 2,5 gram voedingsvezels. Voedingsvezels bevorderen de spijsvertering door massa toe te voegen aan je ontlasting. Hierdoor gaat het ontlasten makkelijker.Minder risico op diabetes. Vezelrijke voeding, zoals paprika's, vertraagt de snelle opname van suiker in je bloedbaan. Vitamine C kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes type 2.
Lees ook: Rauwe of bereide groenten: wat is het beste?
Paprika’s bewaren
Paprika’s houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Wil je paprika’s langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen. In de diepvriezer blijven paprika’s tot drie maanden goed. Je kan rotting tegengaan door het steeltje van de paprika bij te snijden.
Lees ook: Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?
Paprika’s kweken
Paprika kan je gemakkelijk zelf kweken door deze stappen te volgen:
Zaai de paprika begin of half februari in vruchtbare, luchtige, warme en vochtige potgrond op één centimeter diepte. Plaats het zaaibakje op een warme vensterbank blootgesteld aan zon en geef regelmatig (lauw) water. Het ontkiemen gebeurt doorgaans binnen drie weken bij een temperatuur tussen de 20°C en 27°C.
Als de plant vier blaadjes heeft, stop de plantjes dan in een grotere kweekbak (8 x 8 x 8 cm). Draai het bakje regelmatig zodat alle plantjes voldoende zonlicht krijgen.
Na twee maanden ontwikkelt de plant bloempjes die je in eerste instantie beter kan verwijderen. Als de potten vol met wortels zitten, kan je ze midden mei buitenzetten. Begin met oogsten van zodra de paprika éénkleurig is en je het vruchtvlees niet kan induwen.
Lees ook: Zijn zakjes voorgesneden sla ongezonder dan verse sla?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist