Kan melatonine helpen om beter te slapen?

dossier

Melatonine is een hormoon dat van nature door de pijnappelklier in de hersenen wordt geproduceerd. De productie van melatonine neemt toe wanneer het donker wordt en daalt overdag, waardoor het lichaam zich aanpast aan de omgeving en natuurlijke slaapsignalen ontvangt. Melatonine is ook beschikbaar als supplement, als hulp bij slaapstoornissen of jetlag.

Lees ook: Zo geraak je ’s morgens gemakkelijker uit bed

Werking van melatonine

Melatonine beïnvloedt de biologische klok door de slaap-waakcyclus te reguleren (circadian ritme). Dit hormoon werkt op de melatonine-receptoren in de hersenen om slaperigheid te bevorderen en de lichaamstemperatuur en cortisolspiegels te verlagen, wat belangrijk is voor een goede slaapkwaliteit. Bij sommige mensen, zoals ouderen of mensen met een verstoord ritme, kan de natuurlijke productie van melatonine afnemen, wat bijdraagt aan slaapproblemen.

Lees ook: Slaap en de biologische klok

Melatonine in voeding

Je lichaam maakt van nature melatonine aan - het zit zelfs in moedermelk. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten ook natuurlijke melatonine. Eieren, vis en noten hebben de hoogste hoeveelheid, maar je vindt het ook in sommige soorten paddenstoelen en granen. kersen bevatten zowel melatonine als tryptofaan, een aminozuur dat wordt gebruikt om melatonine en serotonine aan te maken. Deze combinatie kan je helpen om sneller in slaap te komen en langer te blijven slapen.

Lees ook: Waarom slaap je slechter als je ouder wordt?

Helpt een supplement melatonine bij betere slaap?

Getty_nacht_slaap_supplement_melatonine_2024.jpg

© Getty Images

Het gebruik van melatonine-supplementen kan in bepaalde gevallen effectief zijn:

  • Bij mensen met vertraagde slaapfasesyndromen (DSPS) kan melatonine helpen om de interne klok te verschuiven. Bij deze aandoening is je slaappatroon twee uur of meer vertraagd ten opzichte van een normaal slaappatroon, waardoor je later gaat slapen en later wakker wordt. Onderzoek toont aan dat melatonine de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkort en het begin van de slaap vervroegt bij volwassenen en kinderen met deze aandoening. 
  • Melatonine kan symptomen van jetlag verminderen, vooral bij reizen door verschillende tijdzones.
  • Onderzoek suggereert dat melatonine de tijd die nodig is om in slaap te vallen iets kan verkorten, en zo dus kan helpen bij insomnia of slapeloosheid, maar de effecten op de slaapkwaliteit en de totale slaaptijd zijn niet duidelijk. Melatonine kan wel een oplossing zijn voor oudere volwassenen die een tekort aan melatonine hebben.
  • Kleine onderzoeken hebben gesuggereerd dat melatonine kan helpen bij de behandeling van slaapstoornissen bij kinderen. Als eerste behandeling worden echter goede gewoonten voor het slapengaan aanbevolen. Overleg altijd met de arts van je kind voordat je melatonine geeft.


Onderzoek suggereert ook dat melatonine verwarring en rusteloosheid in de avond kan verminderen bij mensen met de ziekte van Alzheimer, maar het lijkt de cognitie niet te verbeteren.

Lees ook: Waar is een verzwaringsdeken goed voor?

Risico’s en bijwerkingen melatonine

Hoewel melatonine over het algemeen veilig wordt geacht bij kortdurend gebruik, kunnen er bijwerkingen optreden, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Slaperigheid overdag
  • Duizeligheid


Lees zeker grondig het etiket of de bijsluiter voor gebruik en hou je aan de voorgeschreven richtlijnen. Overleg eerst met een arts of het veilig is om melatonine te nemen, want soms kan een supplement interageren met andere geneesmiddelen. 

Medicijnen waarmee melatonine kan interageren zijn onder andere:

  • slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen
  • bloedverdunners
  • anticonvulsiva
  • bloeddrukverlagende middelen
  • antidepressiva
  • orale anticonceptiva
  • diabetesmedicijnen
  • immunosuppressiva

Lees ook: Mag je medicijnen en voedingssupplementen combineren?

De effectiviteit hangt sterk af van het moment en de dosering van de inname. Verkeerd gebruik kan slaapproblemen zelfs verergeren. Bovendien kan langdurig gebruik invloed hebben op de natuurlijke melatonineproductie. Raadpleeg dus altijd een arts voordat je melatonine gebruikt. Leefstijlinterventies, zoals het vermijden van blauw licht voor het slapengaan, blijven essentieel voor een goede nachtrust.

Lees ook: Blauw licht en het effect op slaap

Lees ook: Is een middagdutje of ‘powernap’ echt gezond?

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram