13 symptomen van een verzwakt immuunsysteem

AI_immuunsysteem_virussen_bacterie_2023_jpg.jpg

dossier

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen ongewenste indringers, zoals bacteriën en virussen. Maar als je immuunsysteem te vaak in actie komt, kan je last krijgen van allergieën, eczeem of auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis. Minstens 80 ziekten worden veroorzaakt door problemen met het immuunsysteem. Hoe kan je een verzwakt immuunsysteem herkennen?

Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties

Lees ook: Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?

Symptomen van een verzwakt immuunsysteem

  1. Droge ogen. Als je een auto-immuunziekte hebt, betekent dit dat je immuunsysteem je lichaam aanvalt in plaats van het te verdedigen. Veel mensen met een auto-immuunziekte hebben last van droge ogen. Je kan een zanderig, korrelig gevoel hebben alsof er iets in je oog zit. Of je merkt pijn, roodheid of wazig zicht. 
  2. Koude handen. Een verzwakt immuunsysteem kan voor een bloedvatontsteking. Daardoor blijven je vingers, tenen, oren en neus moeilijker warm. De huid op deze plekken wordt wit en nadien blauw als je wordt blootgesteld aan kou. Van zodra de bloedstroom zich herstelt, kan de huid rood worden.
  3. Problemen met ontlasting. Diarree die langer dan twee tot vier weken aanhoudt, kan een waarschuwing zijn dat je immuunsysteem het slijmvlies van je dunne darm of spijsverteringskanaal aantast. Maar ook constipatie is een alarmsignaal. Het kan betekenen dat je immuunsysteem je darmen dwingt om langzamer te werken.
  4. Vermoeidheid. Als je je extreem moe voelt, kan dat betekenen dat er iets aan de hand is met het afweermechanisme van je lichaam. Slaap zal waarschijnlijk niet helpen. 
  5. Pijnlijke gewrichten. Wanneer je gewrichten ontstoken raken, kunnen ze pijnlijk, stijf of gezwollen zijn, vooral in de ochtend.
  6. Lichte koorts. Als je een hogere lichaamstemperatuur hebt dan normaal, begint je immuunsysteem mogelijks overwerkt te raken. Dat kan het gevolg zijn van een opkomende infectie of van een auto-immuunziekte.
  7. Trager herstel. Als je immuunsysteem verzwakt is, duurt het langer voordat je geneest van bijvoorbeeld griep, maar ook van snijwonden en schaafwonden.
  8. Uitslag. Je huid is de eerste barrière van je lichaam tegen ziektekiemen. Hoe ze eruitziet en aanvoelt, kan weerspiegelen hoe goed je immuunsysteem zijn werk doet. Jeukende, droge, rode huid is een veelvoorkomend symptoom van ontsteking. Hetzelfde geldt voor uitslag die pijnlijk is of niet verdwijnt. Mensen met lupus krijgen vaak vlindervormige uitslag over hun neus en wangen.
  9. Herhaalde infecties. Als je meer dan twee keer per jaar antibiotica moet nemen (vier keer voor kinderen), is je lichaam mogelijks niet goed in staat om zelf ziektekiemen aan te vallen. Andere waarschuwingssignalen zijn chronische sinusinfecties, meer dan vier oorinfecties per jaar (als je ouder bent dan 4 jaar), of meerdere longontstekingen.
  10. Onverklaarbare gewichtsverandering. Als je aankomt, ook al zijn je eet- en trainingsgewoonten niet veranderd of gewicht verliest zonder duidelijke reden, is dat mogelijks te verklaren door schade aan je schildklier door een auto-immuunziekte.
  11. Haarverlies. Soms valt het immuunsysteem de haarzakjes aan. Als je haar verliest op je hoofdhuid, gezicht of andere delen van je lichaam, kan je een aandoening hebben die alopecia areata heet. Haaruitval kan ook een symptoom van lupus zijn.
  12. Witte vlekken. Soms begint je immuunsysteem de pigmentvormende cellen van de huid, melanocyten genaamd, te bestrijden. In dat geval zie je witte vlekken op je lichaam.
  13. Geel worden van je huid of ogen. Dit betekent dat je geelzucht hebt en dat je immuunsysteem gezonde levercellen aanvalt en vernietigt. Dat kan leiden tot een aandoening die auto-immuun hepatitis wordt genoemd.

Lees ook: De invloed van de nervus vagus op onze gezondheid

Bronnen:
https://www.etos.nl
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt