Gerelateerde artikels
Recept stoofvlees: varkenswangen met witloof en broccolipuree
recepten
Stoofvlees of varkenswangetjes, dat is een klassieker onder de stoofpotten van eigen bodem. Er bestaan tal van varianten op dit gerecht, maar ze hebben als grootste gemene deler dat ze allemaal met Belgisch bier worden bereid. Serveer er een gekookte aardappel en witloof bij en eventueel nog een broccolistoemp (*)... Om vingers en duimen van af te likken!
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg schoongemaakte varkenswangen1 klontje boter
1 grote sjalot
2 kleine kl mosterd
2 takjes tijm
2 à 3 el bloem
500 ml bruin trappistenbier
1 el kalfsfondpoeder
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 el honing
1 kl cacaopoeder of een stukje pure chocolade van ca. 10 g
peper en zout
Bereiding
- Smelt een klontje boter in een stoofpot en bak de varkenswangen rondom bruin.
- Voeg de fijngesnipperde sjalot toe, samen met de mosterd en de tijm, en laat kort meestoven.
- Bestrooi met de bloem, kruid met peper en zout en giet het bier erop. Laat het bier even uitdampen.
- Voeg dan de kalfsfond, laurier, kruidnagels, honing en het cacaopoeder toe. Zet het vuur laag en laat de varkenswangen een 2-tal uren sudderen.
(*) Broccolistoemp met sla, pistaches en comtékaas
1 broccolieen scheutje melk
een klontje boter
50 g gemalen comtékaas
1 klein kropje sucrine (Romeinse sla)
20-tal gehakte pistachenoten
peper, zout en muskaatnoot
- Verdeel de broccoli in roosjes.
- Trek de blaadjes van de sucrine, was ze en snijd ze in reepjes. Het nerfje middenin mag blijven. Meng de pistaches eronder.
- Kook of stoom de broccoli zacht, giet af en laat drogen op het vuur. Plet met de melk, de boter en de geraspte kaas. Roer de sla met pistaches eronder en laat garen tot de sla warm maar nog krokant is. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist