Gerelateerde artikels
Baba ganoush van butternutpompoen
recepten Baba ganoush, een dip op basis van geroosterde aubergines, is vooral populair in de keuken van het Midden-Oosten. Het is een lekker en gezond hapje dat geserveerd wordt met platbrood. Maar je kunt baba ganoush ook van andere groente maken, zoals butternut bijvoorbeeld.
Ingrediënten voor 4 personen
1 butternutpompoen
3 tenen knoflook, gekneusd
2 kaneelstokken
een snuf kaneel
1 dl groentebouillon (*)
2 el geklaarde boter
3 el volle of Griekse yoghurt
2 el Belgische mosterd
peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Was de pompoen en snijd hem in stukken van ongeveer 3 centimeter. Voeg er de bouillon en 1 eetlepel geklaarde boter aan toe. Dek af met een deksel of aluminiumfolie en zet 45 minuten tot 1 uur in de voorverwarmde oven.
- Haal de knoflook en de kaneelstokken uit de ovenschaal/ Prak de pompoen met de yoghurt en mosterd tot puree en breng op smaak met peer en zout.
- Doe de puree in een schaal en werk af met een lepel geklaarde boter en wat peper uit de molen. Leg er de gepofte knoflook en de kaneelstokken bij.
(*) Wil je zelf groentebouillon bereiden, dan is dit het basisrecept.
Ingrediënten
10 g boter
3 uien, in stukken
1 prei, in stukken
1 wortel, in stukken
1/2 knolselderij, in stukken
1/2 stengel bleekselderij, in stukken
½ steranijs
4 jeneverbessen
3 blaadjes laurier
6 peperbollen
4 takjes tijm
Bereiding
- Smelt de boter en stoof de uien en de prei. Doe er de rest van de groenten en alle kruiden bij. Giet water in de kookpot tot de groenten onderstaan.
- Breng aan de kook en laat maximaal 2 uur onder deksel trekken op een zacht vuur. Doe dat niet langer, want dan wordt de bouillon dof.
- Zeef de bouillon.
Een recept uit het boek 'Een kookboek' - '450 klassiekers van Seppe Nobels - Graanmarkt 13'
uitgegeven door Lannoo
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist