Waarom is alcohol zo slecht voor de lever ?

dossier Het is ondertussen algemeen geweten dat alcohol een grote boosdoener is voor de lever. Zelfs bij één consumptie treedt een schadelijk proces in je lever. Gelukkig kan de lever zichzelf herstellen, als we hem niet te veel en te vaak blootstellen aan alcohol. 

Lees ook: Vijf feiten over je lever

Hoe wordt de lever beschadigd door alcohol?

getty_lever_dokter_consultatie_2024.jpg
Net zoals bij beschadiging door een virus, overgewicht, een auto-immuunaandoening, een genetische aandoening, zijn er drie fases van schade aan de lever te onderscheiden:

1. leverontsteking (hepatitis)
2. leverfibrose, waarbij er over een deel of over de hele lever littekenweefsel is gevormd
3. levercirrose

In de eerste twee fasen kan de lever zich nog helemaal herstellen, in de laatste fase niet meer.

Lees ook: Leverkanker: symptomen, behandeling en overlevingskansen

Waarom is alcohol toxisch?

Alcholol is een molecule die je terugvindt in alle alcoholische dranken. Als we drinken, wordt alcohol via de maag en de darmen opgenomen in het bloed. Van de maag en de darmen gaat hij naar de lever. Dat orgaan moet het grootste deel van de alcohol afbreken, de rest gebeurt al voor een stuk in de maag en de darmwand.

Alcohol wordt door onze lever eerst omgezet in acetaldehyde. Onder andere deze stof veroorzaakt de kankerverwekkende eigenschappen van alcohol en is dus schadelijk voor al je organen.

Lees ook: 9 zaken die slecht zijn voor je lever

De lever kan zich herstellen

De stellaatcellen in je lever kunnen zich na een blootstelling aan acetaldehyde herstellen, maar ze hebben daar wel tijd voor nodig. Het duurt een tijdje voor ze uit de ontstekingsreactie geraken en dus weer gewone stellaatcellen worden. Daarom wordt aangeraden om een paar dagen over te slaan nadat je alcohol hebt gedronken en niet elke dag te drinken. De gemiddelde patiënt met leverschade door alcohol is daarom niet de zware drinker, maar eerder de gematigde drinker die jarenlang bijvoorbeeld twee consumpties per dag dronk. 

Bij verstoorde bloedwaarden door alchol heb je, als je nog geen cirose hebt, dus veel te winnen door te stoppen met drinken of op z'n minst je drinkgedrag aan te passen.

Lees ook: Symptomen en oorzaken van acuut en chronisch leverfalen

boek_de lever.jpg

Meer weten over de lever? Zes leverspecialisten uit het UZ Gent bundelden hun krachten en bundelden nuttige informatie, getuigenissen en levensbelangrijk advies in een overzichtelijk en helder boek: 'De lever'.

Auteurs: Hans Van Vlierberghe, Anja Geerts, Xavier Verhelst, Helena Degroote, Sarah Raevens, Lore Hoof
Uitgeverij Pelckmans

bron: 'De lever' van Hans Van Vlierberghe, Anja Geerts, Xavier Verhelst, Helena Degroote, Sarah Raevens, Lore Hoof

Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt