Hoe (on)gezond is alcoholvrij bier?

In dit artikel
Hoe (on)gezond is alcoholvrij bier?

dossier

Alcoholvrij bier wint steeds meer aan populariteit. Zonder de nadelen van de alcohol kan je met dit drankje toch genieten van de smaak van bier. Maar is alcoholvrij bier ook gezond?

Lees ook: Hoeveel glazen alcohol mag je per dag drinken?

Wat is alcoholvrij bier?

Getty_alcohol_bier_toast_aperitief_2024.jpg

© Getty Images

Bier kan je alcoholvrij maken op twee manieren. De eerste is door een ander soort gist te gebruiken en een lagere temperatuur bij het brouwen. Zo komt er geen alcohol in het drankje. De tweede manier is door de alcohol uit het bier te halen na de vergisting. Door speciale technieken met temperatuur en druk, wordt de alcohol dan uit het bier gehaald.

Toch kan er een kleine hoeveelheid alcohol in alcoholvrij bier zitten. In België ligt het maximumpercentage om alcoholvrij genoemd te worden op 0,5%. Die grens werd bepaald omdat bij dit percentage de kleine concentratie alcohol die in het bloed terechtkomt, zo snel afgebroken wordt door de lever, dat er geen noemenswaardige alcoholconcentratie in het bloed zit.

Lees ook: 10 schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik

Voordelen van alcoholvrij bier

De gezondste keuzes zijn nog altijd water en thee, maar af en toe een glaasje alcoholvrij bier drinken kan zeker geen kwaad. Dit zijn de redenen:

  • Alcoholvrij bier telt ongeveer de helft minder calorieën dan bier met alcohol. Dat komt omdat alcohol veel calorieën bevat: zo’n 7 per gram alcohol. Een blikje bier van 33 cl is goed voor 139 calorieën, terwijl een blikje alcoholvrij bier ongeveer 70 calorieën bevat. Al verschilt het calorieënaantal van de merken onderling.
  • In alcoholvrij bier zitten er ook minder suikers, namelijk 6 gram. Ter vergelijking: in een glas cola of fruitsap zit 11 gram suiker.
  • Doordat de alcohol is verwijderd in dit bier, ervaar je geen schadelijke effecten door alcohol, zoals een verhoogd risico op leveraandoeningen en kanker.
  • Alcoholvrij bier bevat net zoals gewoon bier kleine hoeveelheden van verschillende vitaminen en mineralen, waaronder fosfor, magnesium en B-vitaminen.
  • Beide soorten bier bevatten ook polyfenolen die antioxiderend en ontstekingsremmend werken.
  • Men rekent alcoholvrij bier tot de isotone dranken. Isotoon betekent dat een drank dezelfde samenstelling van zouten heeft als in ons lichaam aanwezig is. Vocht en mineralen worden dus snel weer aangevuld met isotone dranken. Dat maakt de dranken populair bij sporters. 

Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

Nadelen van alcoholvrij bier

Bepaalde personen drinken beter geen bier, én geen alcoholvrij bier.

  • Jichtpatiënten. Alcoholvrij bier bevat – net zoals gewoon bier – purines. Van purines weet men dat ze een jichtaanval kunnen uitlokken.
  • Zwangere vrouwen. In alcoholvrij bier kunnen soms nog kleine hoeveelheden alcohol zitten. Zwangere vrouwen, die best helemaal geen alcohol drinken, vermijden deze drank dus beter.
  • Personen met een verleden van alcoholisme. Aangezien het percentage alcohol in alcoholvrij bier niet altijd nul is, bestaat de kans dat personen met een verleden van alcoholverslaving makkelijker hervallen als ze dit drinken.

Lees ook: Wat is het effect van een maand geen alcohol?

Bronnen:
https://www.verywellmind.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram