Verhoogde leverwaarden: wat als Gamma GT te hoog is?

In dit artikel
Verhoogde leverwaarden: wat als Gamma GT te hoog is?

dossier

Gamma GT (GGT of gamma-glutamyltransferase) is een leverenzym, een stof in de lever die voedsel en afvalstoffen afbreekt. Als de gamma GT-waarde in het bloed verhoogd is kan dat betekenen dat iemand te veel alcohol drinkt, maar er zijn ook andere oorzaken. Met een gezonde levensstijl kan je een verhoogde gamma GT-waarde vaak normaliseren. 

Lees ook: Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests?

Oorzaken van een verhoogd gamma GT

Getty_gamma_gt_leverwaarden_2024.jpg

© Getty Images

De gamma GT-waarde is een van de leverwaarden die een arts doorgaans test bij een gezondheidscontrole via bloedonderzoek. Hij zal de concentratie van bepaalde leverenzymen meten, namelijk ALT, AST, AF en gamma GT. Die enzymen zetten voedingsstoffen om in bruikbare bestanddelen voor het lichaam. 

Wanneer er een probleem is met de lever, kan dit ertoe leiden dat deze enzymen uit de lever weglekken en in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor stijgt de hoeveelheid van de enzymen – waaronder dus gamma GT - in het bloed.

Een licht verhoogde gamma GT-waarde heeft meestal te maken met gebruik van alcohol en/of medicijnen, leververvetting en extreem overgewicht. Een sterk verhoogde gamma-GT waarde wijst op alcoholmisbruik of een belemmerde afvoer van galvloeistof. Dit kan veroorzaakt worden door galstenen, een vernauwing of afwijking aan de galwegen.

Lees ook: Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en leverontsteking (NASH)

Symptomen van een verhoogd gamma GT

Als de waarde licht verhoogd is, zonder dat de andere leverwaarden verhoogd zijn, zal je hier geen symptomen van ondervinden.
Als je gamma GT-waarde lange tijd verhoogd is, kan dat leverproblemen geven. Je kan dan last krijgen van:

Misselijkheid
Buikpijn
Verminderde eetlust
Vermoeidheid
Je zwak voelen
Geelzucht (de ogen en huid kleuren geel)

Gamma GT verlagen

Hoe je de verhoogde gamma GT-waarde weer naar beneden kan krijgen, hangt af van de oorzaak. Komt het door te veel alcohol te drinken? Dan kan je de waarde enkel verlagen door helemaal te stoppen met drinken. Na een paar weken zal de waarde al halveren. Na twee tot drie maanden is de gamma GT-waarde weer normaal. 

Heeft de verhoogde gamma GT-waarde een andere oorzaak? Overleg dan met je arts wat je het beste doet.
Vaak zal de arts een nieuw bloedonderzoek van de lever voorstellen binnen enkele maanden. Zo kan hij checken of de waardes verder stijgen of juist dalen. In sommige gevallen zal de arts je doorverwijzen voor verder onderzoek van je lever. Doorgaans is dat een echo van de lever.

Lees ook: Levercirrose: oorzaken, symptomen en behandeling

Bronnen:
https://www.mlds.nl
https://www.alcoholinfo.nl


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram