Vroegtijdige zaadlozing voorkomen: hoe kan je als partner helpen?
dossier
Steeds te snel klaarkomen, het treft veel mannen. Volgens seksuologe Dr. Catherine Solano en professor Pascal De Sutter, een psycholoog en seksuoloog aan de UCL, kan de partner echter een essentiële rol spelen in het uitstellen van de ejaculatie.
In hun boek "La mécanique sexuelle des hommes", wijden de twee experts een volledig hoofdstuk aan het probleem, en hoe de pártner vroegtijdige zaadlozing kan voorkomen. We vatten in de info samen.
Lees ook: Vroegtijdige zaadlozing (ejaculatio praecox)
Wat zeg je beter niet?
- Bagatelliseren: ‘Het is niets, het is niet erg’. Medisch gezien is dat waar, maar de psychologische impact valt niet te onderschatten en kan zelfs leiden tot depressie.
- Ontkennen: ‘Nee schat, je ejaculeert niet te snel, het is goed voor mij zo’. Als je man na een paar seconden al klaarkomt, heeft hij zelf ook wel door dat dat niet oké is. Je zal hem dus niet geruststellen op die manier. "Integendeel’”, zeggen de auteurs, “hij zal denken dat hij zo slecht is dat je het niet eens in zijn gezicht kunt zeggen. Het is dus beter om de waarheid toe te geven, want dat werkt bevrijdend. ‘Ja, het frustreert me dat het niet langer heeft geduurd’. Zo weet hij tenminste dat je eerlijk bent.”
- Overdrijven: Het is niet nodig om hem een schuldgevoel aan te praten of jullie toekomst samen in gevaar te brengen. De man is zich bewust van het probleem: je moet dingen tegen hem durven zeggen, zonder hem te vernederen.
- Vergelijken: ‘Een vorige partner had hetzelfde probleem, en nog een ander kon eeuwig doorgaan.’ Deze verwijzingen helpen helemaal niet, en maken het zelfs extra pijnlijk.
- Ontmoedigen: Vermijd absoluut de ‘als je zo snel klaarkomt als vorige keer, heb ik er geen zin in’-benadering.
- Dreigen: Het is één ding om je ontevredenheid te uiten, maar het is iets heel anders om te dreigen - duidelijk of indirect – met het ‘ergens anders te gaan zoeken’. “Als de man de oplossing voor het probleem kent, had hij er al iets aan gedaan. Dreigen zal enkel voor paniek zorgen, wat een averechts effect heeft," leggen Catherine Solano en Pascal De Sutter uit.
Lees ook: Wanneer is te snel klaarkomen een probleem?
Wat zeg je beter wel?
Wanneer je met je partner praat over het probleem van vroegtijdige zaadlozing, kun je de dingen als volgt benaderen:
- Benadruk de positieve dingen: Het verlangen is er (waarschijnlijk zelfs in overvloed), het voorspel is vaak ook aanwezig (soms met aandrang, om de vroege ejaculatie te compenseren). Deze zaken benoemen, kan het zelfvertrouwen van de man opkrikken.
- Bied je hulp aan: Je ejaculatie onder controle houden, kan je leren. ‘We kunnen samen vooruitgang boeken. Ik kan jou helpen en dat kan ons allebei helpen om meer seksuele voldoening te bereiken.’
- Deel je moeilijkheden: Je hebt zelf ongetwijfeld ook ooit al moeilijkheden ondervonden tijdens het vrijen (pijn, gebrek aan opwinding...). Waarom deel je dit niet met je partner en bouw je zo aan een beter wederzijds begrip?
- Vertel de waarheid: ‘Ik vind het fijn om met je te vrijen, ik verlang naar je, ik zou je graag lang in me willen voelen, en het is waar dat het vroeg klaarkomen me dwarszit’. Benoem de feiten, vertrouw je gevoelens toe, maar bied tegelijkertijd een uitweg, namelijk het vooruitzicht om de situatie samen te verbeteren.
- Raadpleeg samen een seksuoloog in plaats van hem aan te raden alleen naar een dokter te gaan. In hun boek stellen Catherine Solano en Pascal De Sutter technieken en oefeningen voor die alleen of met z'n tweeën kunnen worden uitgevoerd. "Actie ondernemen helpt om de angst uit de situatie te halen," zeggen ze.
Lees ook: Orgasmekloof: komen mannen 'makkelijker' klaar dan vrouwen?
Hoe vroegtijdige ejaculatie voorkomen
- Vaker vrijen: Hoe vaker een man seks heeft, hoe beter hij zijn zaadlozingen onder controle kan houden. Aan de andere kant, als hij zich ontmoedigd voelt, zal hij geneigd zijn om de geslachtsgemeenschap uit te stellen en zal de situatie erger worden. Seksuele gemeenschap is in het begin misschien niet zo "oogverblindend", maar het helpt wel om vooruitgang te boeken. Het onvermijdelijke principe is dat het stel samen vooruitgang moet boeken.
- Neem tijd voor het voorspel: Het is belangrijk om prioriteit te geven aan de langzame, sensuele opbouw van verlangen: een man die te snel ejaculeert heeft geen behoefte aan een eerste ‘overprikkeling’ - integendeel. Tijdens het voorspel, dat nog steeds erg waardevol is, is het juist belangrijk om de tijd te nemen en de opwinding door je hele lichaam te ‘verspreiden’.
- Het juiste standje: Het werkt niet voor iedereen, maar posities waarbij de man zich onder de vrouw bevindt, zijn gunstiger voor het uitstellen van de zaadlozing. Er is zo namelijk minder spierspanning.
- De touwtjes in handen: "Een man komt systematisch in actie als hij de liefde bedrijft. Hem vertellen niets te doen is een krachtige opluchting voor hem en voor zijn lichaam, dat kan ontspannen. Daardoor kan de seks langer duren.”
- Pauzes: Mannen durven vaak niet pauzeren uit angst om hun partner te frustreren. De vraag is, wat is meer storend: een paar pauzes, of snel klaarkomen? Blijf dus gerust een paar minuten roerloos in elkaar zitten en geniet van jullie sensueel verstrengelde lichamen: "Het is mooi, teder en tempert je opwinding".
Lees ook: Seksleven verbeteren? Zo raak je samen seksueel opgewonden
Bron:
"La mécanique sexuelle des hommes" van Dr. Catherine Solano en professor Pascal De Sutter