Intimiteit in een relatie: meer dan seks

dossier

Wanneer je aan intimiteit denkt, komt seks wellicht als eerste in je op. Maar intimiteit omvat zoveel meer. Volgens de Amerikaanse ‘intimiteitsexpert’ Dennis Bagarazzi zijn er negen verschillende vormen van intimiteit, die elk bijdragen aan een diepe en betekenisvolle relatie. 

Relatietherapeute Vanessa Muyldermans vat ze voor ons samen. “Ontdek welke vormen voor jou belangrijk zijn, om zo je relatie te versterken.” 

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Emotionele intimiteit

Emotionele intimiteit draait om het delen van gevoelens. Dit kan betekenen dat je steun zoekt wanneer je verdrietig bent, samen lacht, en emotioneel beschikbaar bent voor elkaar. Door je open te stellen, bouw je vertrouwen en begrip op in je relatie.

Lees ook: Wanneer is er sprake van emotionele ontrouw?

Psychologische intimiteit

Bij psychologische intimiteit deel je je gedachten en gevoelens die diep in je omgaan. Je vertelt elkaar geheimen, deelt je dromen voor de toekomst en bespreekt wat dingen voor jou betekenen. Dit zorgt voor een sterkere mentale connectie tussen jou en je partner.

Lees ook: Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken

Intellectuele intimiteit

Intellectuele intimiteit gaat over het uitwisselen van ideeën en opvattingen. Denk aan gesprekken over politiek, maatschappelijke kwesties of interessante studies. Door elkaar intellectueel uit te dagen, stimuleer je groei en verdieping in je relatie.

Lees ook: Hoe herken je een toxische relatie?

Spirituele intimiteit

Deze vorm van intimiteit draait om het delen van gedachten over het geloof, de zin van het leven en rituelen. Of je nu samen mediteert of een diepgaand gesprek hebt over de dood, spirituele intimiteit helpt je om op een dieper niveau verbinding te maken.

Lees ook: Wat is relationele intelligentie en hoe kan je eraan werken?

Sociale intimiteit

Getty_koppel_reis_2024.jpg

© Getty Images

Sociale intimiteit betekent dat je samen activiteiten onderneemt, zoals boodschappen doen, koken of sporten. Het gaat ook om het delen van dagelijkse gebeurtenissen en ervaringen. Door tijd samen door te brengen, versterk je de band met je partner.

Esthetische intimiteit

Esthetische intimiteit ontstaat door samen van schoonheid te genieten. Dit kan een kunstwerk zijn, een wandeling in de natuur of een ontroerend gedicht. Je verbindt je met elkaar door gedeelde esthetische ervaringen die jullie raken.

Tijd, aandacht en betrokkenheid

Deze vorm van intimiteit draait om aanwezigheid. Het gaat om samen tijd doorbrengen en het gevoel dat de ander er voor je is, zelfs als je fysiek niet bij elkaar bent. Een simpel berichtje kan al een groot verschil maken en ervoor zorgen dat je je verbonden voelt.

Lees ook: Ontrouw: hoe omgaan met overspel in een relatie?

Lichamelijke intimiteit

Lichamelijke intimiteit is meer dan seks. Het omvat hand in hand lopen, knuffelen, tegen elkaar aan zitten op de bank, of lepeltje lepeltje liggen in bed. Deze kleine fysieke gebaren versterken de emotionele band en creëren een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Seksuele intimiteit

Seksuele intimiteit gaat over seks hebben, maar ook over praten over seksuele verlangens, fantasieën delen en samen experimenteren. Het is een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie, waarbij open communicatie essentieel is.

Lees ook: Een relatie zonder seks, is dat gezond?

Wat als je favoriete vorm van intimiteit in je relatie ontbreekt?

Vanessa: “Iedereen heeft voorkeuren voor bepaalde vormen van intimiteit die als het meest verbindend worden ervaren. Als die vorm van intimiteit ontbreekt in je relatie, kan dit leiden tot gevoelens van afstand, gemis en zelfs ontevredenheid. Het is daarom belangrijk om je eigen behoeften te kennen en deze bespreekbaar te maken met je partner. Zoek samen naar een balans waarbij aan de behoeften van beide partners wordt voldaan, zonder dat iemand over zijn of haar grenzen hoeft te gaan.”

Lees ook: Zijn hoge verwachtingen, ontrouw en genderverschillen de voornaamste redenen voor een relatiebreuk?

Intimiteit begint bij jezelf

Vanessa: “Voordat je een diepe connectie met iemand anders kunt opbouwen, is het belangrijk om een goede relatie met jezelf te hebben. Zelfintimiteit betekent dat je tijd neemt voor jezelf en luistert naar je eigen behoeften. Zorg goed voor jezelf, of dit nu betekent dat je tijd vrijmaakt voor een hobby, ontspanning zoekt in een spa-dagje of mediteert. Wanneer je goed in contact staat met jezelf, kun je je ook beter openstellen en kwetsbaar opstellen naar je partner toe.
Intimiteit in een relatie vraagt tijd, aandacht en communicatie. Door te investeren in verschillende vormen van intimiteit, bouw je samen aan een sterke, liefdevolle en duurzame relatie.”

Lees ook: Starten met mediteren

Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram