Test je risico op diabetes

dossier

Eén op de tien personen in België heeft diabetes. Eén op de drie weet echter niet dat hij of zij de aandoening heeft. Het vroeg herkennen van diabetes is belangrijk. Het kan immers betekenen dat er nog heel wat gezonde levensjaren op de teller komen. De Diabetes Liga heeft enkele tools ontwikkeld om je risico op diabetes te berekenen.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?

Verschillende tools

1op10_.png
Bij diabetes type 2 zijn er, in tegenstelling tot bij diabetes 1, een aantal specifieke risicofactoren. De Diabetes Liga voorziet tools om dat risico te berekenen:

  1. FINDRISC-test: vragenlijst die bestaat uit acht vragen. Elk antwoord krijgt een bepaalde score. Als de totaalscore 12 of hoger is, dan is de kans op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekten duidelijk verhoogd en zijn verdere onderzoeken bij de huisarts nodig.
  2. Op de website van Diabetes Liga vind je een link naar het Gezondheidskompas, een online webapplicatie van de Vlaamse overheid die peilt naar leefstijl, erfelijke factoren en (eerdere) gezondheidsproblemen. Het gezondheidskompas bevat ook een zelftest over alcoholgebruik en een zelftest over rookgedrag. Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts, diëtist en andere belangrijke zorgverleners voor de opvolging van de vastgestelde risicofactoren.

Lees ook: Zes gouden tips om diabetes te voorkomen

Infosessies rond gezonde voeding en beweging

Vooral diabetes type 2 zit in de lift. Nochtans kan je deze vorm van diabetes in veel gevallen voorkomen door gezonde leefgewoonten. De Diabetes Liga organiseert online infosessies waarin bewegingsexperten en diëtisten waardevolle tips en inzichten bieden over het thema. Een greep uit de leefstijladviezen voor personen met diabetes type 2:

  • Beweeg voldoende en vermijd lang stilzitten. Een half uurtje lichaamsbeweging per dag vermindert het diabetesrisico al met 30 procent.
  • Eet gezond en gevarieerd: eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding. Let erop dat je sterk bewerkte voeding zoveel mogelijk beperkt. Drink vooral water.
  • Streef naar een gezond lichaamsgewicht. Als je zwaarlijvig bent, dan kan een daling van je lichaamsgewicht met 5 procent het diabetesrisico met 30 doen afnemen.
  • Stop met roken. Dit helpt diabetes type 2 te voorkomen.

Lees ook: Prediabetes: symptomen en hoe omkeren?

Project HALT2Diabetes

De Diabetes Liga ontwikkelde ook HALT2Diabetes, een project met als doel om personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten op te sporen via een tweestapsmethode. Ze worden vervolgens begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken. Concreet bestaat het project uit volgende onderdelen:

  • Als eerste stap nemen 45-plussers de gedigitaliseerde FINDRISC-vragenlijst af. Automatisch wordt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten berekend. Je krijgt een advies op maat en je kan de resultaten onmiddellijk doorsturen naar je huisarts.
  • Heb je een score van 12 of meer? Dan is het belangrijk om als tweede stap een afspraak te maken met de huisarts voor een nuchtere bloedafname om de bloedsuikerwaarde te bepalen. Ook zal hij je risico op hart- en vaatziekten berekenen via onder meer een cholesterol- en bloeddrukbepaling.
  • Personen met een FINDRISC-score van meer dan 12 kunnen in de HALT2Diabetesregio’s door de huisarts worden doorverwezen naar groepssessies ‘Gezonde voeding op verwijzing’ om het verhoogd risico op diabetes type 2 aan te pakken.

Lees ook: Wat is zwangerschapsdiabetes?

Bronnen:
https://www.diabetes.be
https://www.diabetesfonds.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt