Invriezen van eierstokweefsel bij kanker (oncofreezing)

In dit artikel
Invriezen van eierstokweefsel bij kanker (oncofreezing)

dossier

Als je kanker hebt en je hebt nog een kinderwens, kan je ervoor kiezen om je eierstokweefsel te laten invriezen (oncofreezing). Er is namelijk een kans dat je eierstokken niet meer werken na de kankerbehandeling. 

Lees ook: Moeilijker zwanger na kanker

“We vriezen eierstokweefsel in van vrouwen bij wie de kankerbehandeling de eicellen kan vernietigen of bij wie de kankerbehandeling zo dringend is dat er geen tijd is om de eierstokken hormonaal te stimuleren om eicellen af te nemen en in te vriezen”, legt Nathalie Peters, gynaecologe bij UZ Gent, uit. 

Lees ook: Seksualiteit tijdens en na kanker

Voorwaarden oncofreezing

Getty_kanker_ziekenhuis_bed_2024.jpg

© Getty Images

Om eierstokweefsel te laten invriezen moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je bent jonger dan 38 jaar.
  • Eer bestaat een grote kans op uitval van de eierstokken door de behandeling van kanker, waardoor je onvruchtbaar wordt.
  • De kans op uitzaaiingen naar je eierstokken is klein.
  • Je arts verwacht dat je zwangerschap en geboorte op een normale manier kunnen gaan. Er zijn geen grote risico’s voor jou of je kind.

Procedure en verloop oncofreezing

Voor de ingreep ga je onder volledige narcose. Via een kijkoperatie neemt de arts in de buikholte stukjes van de eierstok weg. De buitenste laag van de eierstok wordt in kleine reepjes gesneden. In die laag zitten de onrijpe eicellen. De reepjes worden ingevroren en bewaard tot je klaar bent om ze terug te laten plaatsen.

Na een succesvolle terugplaatsing (transplantatie) kan de eierstokfunctie spontaan herstellen en zal de menstruele cyclus herstarten. Er kunnen dus opnieuw follikels (eiblaasjes) tot ontwikkeling komen. Het getransplanteerd weefsel kan enkele jaren actief blijven. Tijdens die periode is een spontane zwangerschap of ivf-behandeling mogelijk.

Lees ook: Eicellen invriezen

Risico’s oncofreezing

Soms is een kijkoperatie niet uitvoerbaar, omdat er verklevingen in de buik zijn en de operatie te risicovol is. Dan staakt men de ingreep. Zolang het invriezen van eierstokweefsel een experimentele behandeling is, wordt namelijk geen grote buikoperatie uitgevoerd.
Er is een risico op terugplaatsen van kankercellen als men eierstokweefsel terugplaatst. Het gaat om heel kleine uitzaaiingen die van tevoren niet op te sporen zijn. De grootte van dit risico verschilt per kankersoort. Je gynaecoloog kan je daar meer over vertellen.

Terugbetaling oncofreezing

De afname en het invriezen worden volledig terugbetaald als dit gebeurt in een ziekenhuis dat een overeenkomst heeft met het Riziv. De afname van het eierstofweefsel moet daarnaast gebeuren voor de 38ste verjaardag van de vrouw.
Een ziekenhuis met zo een overeenkomst mag geen supplementen vragen. Als het vruchtbaarheidsmateriaal na tien jaar nog moet worden bewaard, mag het ziekenhuis maximaal 50 euro per jaar aanrekenen aan de patiënt. 

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.allesoverkanker.be
https://www.umcutrecht.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt