Is pizza gezond?

dossier

Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet. Gelukkig kan je ook gezondere keuzes maken.

Lees ook: Hoe warm je een pizza of een ovenschotel weer op zonder dat hij uitdroogt?

Welke pizza is gezondst?

Getty_pizza_2024.jpg

© Getty Images

"Pizza kan absoluut een gezonde maaltijdoptie zijn en passen in een gezonde levensstijl, zelfs als je wil afslanken," zegt diëtist Maryann Walsh. "Het hangt allemaal af van het soort pizza en de portiegrootte.” Pizza bevat namelijk alle macronutriënten: de korst bevat koolhydraten, terwijl de kaas zowel vet als eiwit levert.

“Pizza heeft wel een aantal gezonde elementen”, voegt Caroline Cederquist, arts in de functionele geneeskunde, daaraan toe. “Tomatensaus is rijk aan lycopeen, bètacaroteen en vitamine C, en mozzarella levert eiwitten, calcium en fosfor. Afhankelijk van de korst kan de pizza een mix van volle granen, zaden of verborgen groenten bevatten.” Het gaat er dus om welke ingrediënten je kiest.

Lees ook: Hoe gezond is mozzarella?

Wrap of groenten als pizzabodem

Een pizzabodem is het best zo dun mogelijk. Een dikke bodem levert namelijk heel wat calorieën en (te) veel koolhydraten. Daarnaast zijn pizzabodems gemaakt van volkorenmeel gezonder dan gewone witte bodems, omdat ze veel vezels bevatten. Ze worden dus langzamer verteerd dan bewerkte witte granen.

Behalve de traditionele pizzabodem kan je bijvoorbeeld een volkoren wrap of volkoren pitabroodje gebruiken als bodem. Die zijn per definitie dun en bevatten ook minder vet.

Een andere optie is om een bodem op basis van groenten te gebruiken. Je voegt op die manier veel vezels en voedingswaarde toe aan je maaltijd. En je pizza zal heel wat minder calorieën tellen. Groentebodems vind je kant-en-klaar in de winkel. Of je kan zelf je groentebodem maken. 

Lees ook: Lekker en simpel: zo kan je zelf wraps maken

Pizza gezond beleggen

Veelgebruikte pizzatoppings zoals salami en ham zijn vaak sterk bewerkt en bevatten veel verzadigd vet. Ook te veel kaas op je pizza zal zorgen voor een grote hoeveelheid vet, en het aantal calorieën zal aantikken.

Een evenwichtige maaltijd bevat minstens 150 gram groenten. De gemiddelde pizza komt nog niet aan 100 gram. Een vegetarische pizza zal sowieso al meer groenten bevatten en is dus de betere keuze. Koop je een pizza kant-en-klaar, dan kan je hem zelf gezonder maken door hem te beleggen met extra groenten, of serveer er een slaatje bij.

Lees ook: Wrap it up: tips om je wraps mee te vullen

Pizza zelf maken

Kant-en-klare pizza’s zijn vaak ultrabewerkt. Ze zitten vol additieven zoals emulgatoren, kleurstoffen of andere moeilijk te herkennen ingrediënten zoals dextrose of soja-eiwitisolaat. Ingrediënten die je in je eigen keuken niet zal terugvinden. Er worden ook vaak oliën en veel zout toegevoegd. Deze stoffen zijn uiteraard niet gezond. 

Kies pizza's met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Het beste is om je pizza zelf te maken. Dan kan je gaan voor de gezondst mogelijke variant met volwaardige, onbewerkte ingrediënten.

Lees ook: Pizza met tonijn, gemengde paddenstoelen en buffelmozzarella

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://edition.cnn.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt