Gewicht verwijst naar de totale massa van het lichaam, uitgedrukt in kilogram. Een gezond gewicht behouden is belangrijk omdat het de kans op chronische ziekten, zoals hartziekten en type 2 diabetes, kan verminderen. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, een verzwakt immuunsysteem en verminderde spierkracht.
Sommige signalen van stress zijn direct merkbaar, denk maar aan gespannen spieren en hoofdpijn. Een stresssymptoom waar je misschien niet meteen aan denkt en dat zich langzamer manifesteert, is gewichtstoename. Onze hormonen spelen hierbij een belangrijke rol.
Veel mensen die op dieet zijn geweest, kennen het jojo-effect: na het dieet komen de kilo's er snel weer bij. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe dat komt, en belangrijker, hoe het te voorkomen.
Overgewicht hebben, houdt bepaalde gezondheidsrisico’s in. Als je te zwaar bent en te veel vetmassa hebt, loop je onder andere risico op gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Bij ernstig overgewicht is er sprake van obesitas. Maar wanneer bevind je je in de gevarenzone?
Zeer restrictieve diëten verhogen de kans op bepaalde gezondheidsproblemen zoals spierverlies, voedingstekorten en een daling van de stofwisseling. Hoe kan je dan wel op een gezonde manier snel gewicht verliezen?
Het idee van negatieve calorieën stelt dat bepaalde voedingsmiddelen meer energie verbruiken tijdens de vertering en opname dan ze daadwerkelijk aan calorieën leveren. Dit zou betekenen dat je door het eten van deze voedingsmiddelen automatisch gewicht verliest. Maar kan dat eigenlijk? Wat zegt de wetenschap?
Het keto-dieet is goed voor gewichtsverlies, maar ook bij aandoeningen zoals epilepsie, obesitas en zelfs kanker. Dit vetrijke dieet zou de bloedsuikerspiegel stabiliseren, mentale helderheid bevorderen en ontstekingen verminderen. Maar zijn al die voordelen wetenschappelijk onderbouwd, of is het vooral een hype?
Als we (zelfverklaarde) gezondheidsgoeroes mogen geloven, moeten we citroenwater drinken om snel gewicht te verliezen en tegelijkertijd je lichaam te ontgiften . Voeg eventueel wat gember toe en dan zit je helemaal goed. Maar is dat echt zo?
Ozempic is vooral bedoeld voor de behandeling van diabetes, maar het wordt vaak gebruikt voor gewichtsverlies. Er zijn verschillende alternatieven die voor gewichtsbeheersing effectief kunnen zijn. We overlopen de opties.
Het keto-dieet wint steeds meer aan populariteit, vooral vanwege het snelle gewichtsverlies dat het oplevert. Maar hoe werkt dit dieet precies? Wat zijn de voordelen en nadelen, en hoe effectief is het op lange termijn?
Regelmatig duiken er in de pers en op internet berichten op dat azijn, en dan vooral appel- of ciderazijn, ideaal zou zijn om af te vallen. Maar klopt dit ook?
Infraroodsporten combineert lichaamsbeweging met infraroodwarmte, wat zou zorgen voor een betere doorbloeding, een sneller spierherstel en meer vetverbranding op een kortere tijdspanne. Maar klopt dat ook? Is sporten in een warmtecabine effectief beter voor ons lichaam?
Het diabetesmedicijn Ozempic heeft de laatste jaren naam gemaakt als afslankmiddel. Ozempic reguleert de suikerspiegel en heeft als nevenwerking dat het de eetlust afremt, waardoor je gaat afvallen. Gewichtsverlies kan oplopen tot maar liefst 25 kilo.
Naarmate je ouder wordt, neemt je spiermassa af en sla je meer vet op rond je buik. Te veel buikvet of visceraal vet verhoogt onder andere het risico op hart- en vaatziekten. Hoe speel je dat buikvet kwijt? Welke sporten kan je best doen om de vorming van buikvet tegen te gaan?
Volgens cijfers van de Diabetes Liga leven in Vlaanderen ongeveer 600.000 mensen met diabetes. In 90 tot 95% van die gevallen gaat het daarbij om type 2-diabetes, waarvan we weten dat er een sterk verband is met zwaarlijvigheid. Maar hoe krijg je van obesitas nu suikerziekte?
Een gembershot is een geconcentreerd drankje op basis van verse gember. Doordat ze zo geconcentreerd zijn, kunnen ze pittig smaken en beperkt men de dosis meestal tot één of twee slokken. Wat is de impact ervan op je gezondheid? En zijn er ook nadelen?
De Body Mass Index (BMI) is jarenlang een populaire en eenvoudige maatstaf geweest om de gezondheid van een persoon te evalueren. Het is een berekening op basis van lichaamsgewicht en lengte en wordt vaak gebruikt om vast te stellen of iemand een gezond gewicht heeft. Hoewel de BMI veel gebruikt wordt, groeit de kritiek op deze methode. Waarom? En wat zijn de alternatieven?
Sommige mensen zweren erbij: nu en dan een sapkuur of detox dieet om hun lichaam te zuiveren. Heeft dat zin? "Nee. Sapvasten, ontgiften, zoutwaterspoelen, cleanses: al die zaken zijn bullshit. Ons lichaam heeft geen detox nodig," aldus Prof. Dr. Danny De Looze, maag- en darmspecialist van UZ Gent.
Sportarts Mirwais Mehrab (Universitair Medisch Centrum Utrecht) heeft een wetenschappelijk verantwoorde work-out samengesteld van slechts 10 minuten. Dankzij dit filmpje van Universiteit van Nederland kan je live meedoen, maar voor de zekerheid hebben we onderaan de oefeningen nog eens uitgeschreven.
Van kou wordt gezegd dat het veel deugden heeft. Het zou je huid een gezonde gloed geven, de bloedsomloop verbeteren en, volgens sommigen, je helpen afvallen. Maar heeft kou echt invloed op gewichtsverlies? En heeft joggen bij koude temperaturen dan dubbel zoveel effect? Wat zegt de wetenschap?
Mounjaro is net als Ozempic een diabetesmedicijn dat de eetlust onderdrukt en de tijd dat voedsel in de maag blijft verlengt, wat leidt tot gewichtsverlies. Mounjaro zou nog betere resultaten boeken dan Ozempic, maar de mogelijke bijwerkingen zijn niet min.
In heel wat populaire diëten en in tal van publicaties wordt afgeraden om na de maaltijd of samen met andere voedingsmiddelen fruit te eten. Fruit moet je op een nuchtere maag eten, zo luidt het dan. En liever niet na 14 uur. Maar wat klopt daar eigenlijk van?
Hyperthyreoïdie is een aandoening die ontstaat wanneer de schildklier te veel schildklierhormonen produceert. Een overactieve schildklier heeft aanzienlijke gevolgen voor de stofwisseling en het algehele welzijn van een persoon. Onbehandeld kan de ziekte gevaarlijk zijn.
Airfryers worden als zoete broodjes verkocht. Je kan er voedsel in frituren, grillen of bakken. Hoewel niet iedereen dol is op de smaak van frietjes uit de airfryer, zou het een gezond alternatief zijn voor gefrituurd voedsel, dankzij het lagere gehalte aan vet en calorieën. Klopt dat ook?
Is het gezond om tussen de maaltijden door snacks te eten? En wat eet je dan best? Diëtist Sanne Mouha (UZA) wijt er een hoofdstuk aan in haar boek ‘Alles wat je moet weten over eten’.
Gezond eten en meer sporten kennen we inmiddels wel als een goede strategie om af te vallen. Maar volgens internist i.o en onderzoeker Mariëtte Boon (LUMC) hoort jezelf blootstellen aan kou ook in dit rijtje thuis.
Maar liefst 10 tot 15 procent van de gewichtsproblemen zouden een gevolg zijn van medicatiegebruik. Sommige medicijnen maken je bijvoorbeeld hongeriger. Andere vertragen je vermogen om calorieën te verbranden of zorgen ervoor dat je extra vocht vasthoudt.
Al gemerkt dat je in de zomer minder honger hebt? Moeten we ons daar zorgen over maken? Of is er een wetenschappelijke verklaring voor verminderde eetlust bij warm weer? Het antwoord is ja, het is een bekend fenomeen in de fysiologie. Dr.ir. Eric De Maerteleire vertelt ons alles over thermoregulatie, en waarom een ijsje bij een hittegolf misschien niet de beste optie is.
Haal je regelmatig een nachtje door of lig je 's nachts uren wakker? Dan kan dat je zomaar een paar extra kilo's opleveren. Ja echt, van slecht slapen word je dikker. In dit college van Universiteit van Nederland vertelt Femke Rutters (Amsterdam UMC) hoe dat komt.
Hoeveel calorieën heeft ieder van ons per dag nodig, afhankelijk van ons geslacht, onze leeftijd, lengte, gewicht en mate van lichamelijke inspanning. Om dit te bepalen, geven we je een handige rekenformule mee.
Ozempic, Wegovy en Saxenda blijven populair als afslankmiddel. Toch lijken velen er ook mee te stoppen na een tijdje, omwille van bijwerkingen of omdat de medicijnen moeilijk verkrijgbaar zijn. Maar wat gebeurt er met je gewicht als je gebruik van het medicijn staakt?
Semaglutide is vooral bekend als werkzame stof in Ozempic, het felbesproken ‘afslankmedicijn’ dat eigenlijk bedoeld is voor mensen met diabetes. Maar naar semaglutide is de aflopen tijd veel onderzoek gedaan. Behalve dat de stof helpt om de suikerspiegel te beheersen en gewicht te verliezen zou semaglutide ook goed zijn voor je hart en bloedvaten.
Wil je weten waarom je buurvrouw altijd slank blijft terwijl jij steeds een beetje zwaarder wordt? Of hoe hormonen van invloed zijn op je lichaamsgewicht? Je ontdekt het in deze podcast van Gezond Gesprek.
Tot wel 98% van de vrouwen heeft last van cellulite, in de volksmond ook wel sinaasappelhuid genoemd. Hoewel de aandoening geen bedreiging vormt voor je lichamelijke gezondheid, wordt ze vaak gezien als ontsierend en ongewenst. Wat kan je doen tegen cellulite?