Stoppen met piekeren: tips en oefeningen

123-vr-slapen-nacht-wakker-11-17.jpg

dossier Piekeren over je relatie, piekeren over je werk... Veel mensen liggen 's nachts wakker. De gedachten blijven malen in je hoofd en leiden tot een negatief gedachtepatroon. Te veel piekeren kan uiteindelijk leiden tot stress, angst en somberheid. Hoe kan je stoppen met piekeren? Enkele tips. 

Lees ook: Switch naar een positieve mindset voor minder kans op angst en depressie

Tips om te stoppen met piekeren

Piekeren wordt doorgaans erger als je er niks aan doet. Probeer dus eens om de volgende tips toe te passen en het piekeren te verminderen. Wees je er wel bewust van dat dit een proces is en dat het piekeren niet van de ene op de andere dag stopt. 

  • Schrijf je piekergedachten op. Zo kan je de gedachten loslaten en creëer je ruimte in je hoofd. Als ze op papier staan, hoeven ze niet in je hoofd te blijven rondzweven. Je zal de gedachte waarschijnlijk ook beter kunnen relativeren als je ze geschreven ziet staan.
  • Las twee keer per dag bewust een piekerkwartier in. Door het piekeren af te bakenen, train je jezelf in gecontroleerd piekeren. De kans dat je buiten deze momenten gaat piekeren wordt zo kleiner.
  • Vraag jezelf af of je het probleem kan oplossen. Piekeraars zijn geneigd om te tobben over allerhande zaken. Wat kan helpen, is om een onderscheid te maken tussen vraagstukken die je effectief kan oplossen en zaken waar je gepieker geen invloed op heeft. De kwestie “Wat ga ik eten vanavond?” kan je makkelijk aanpakken. Maar op de vraag “Wat denkt die persoon over mij?”, heb je geen invloed. Die gedachte kan je dus maar beter loslaten.
  • Probeer mindfulness. Piekeren doe je steeds over zaken uit het verleden of in de toekomst. Bijvoorbeeld: “Kon ik dat niet anders aanpakken?” Of: “Wat als ik zo handel?” Via mindfulness kan je leren om te focussen op het hier en nu, om dus meer aanwezig te zijn in het moment.
  • Kom in beweging. Door te bewegen kan je fysiek uit je negatieve gedachtespiraal stappen. Een huishoudelijk klusje kan je al helpen om meer in het moment te leven. Beter nog is een rondje lopen of een andere sport beoefenen. Je produceert dan endorfines (gelukshormoon) die een positieve invloed hebben op je stemming.  
  • Deel je piekergedachten met iemand anders. We hebben de neiging om strenger te zijn voor onszelf dan voor anderen. Je negatieve gedachten uitspreken tegen iemand uit je omgeving, helpt enerzijds om meer zelfinzicht en rust te krijgen. Anderzijds hoor je zo eens het perspectief van een ander, dat misschien minder streng is. Zo kan je je eigen onzekerheden wellicht bijstellen.

Lees ook: Stress: het verschil tussen gespannen en overspannen zijn

Bronnen:
https://www.psyned.nl
https://www.webmd.com
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram