Hoe kan je best een pompoen bewaren?

In dit artikel
Hoe kan je best een pompoen bewaren?

dossier

Een pompoen is een lekkere en veelzijdige groente, maar hoe kan je zo’n uit de kluiten gewassen exemplaar best bewaren? Enkele tips.

Hele pompoen bewaren

Getty_pompoen_boer_2024.jpg

© Getty Images

Hele pompoenen bewaar je best op een koele, droge, goed verluchte plaats uit de buurt van direct licht. De ideale kamertemperatuur is tussen 14 en 18°C. Stoot ze niet tegen elkaar en bewaar ze niet op elkaar om beschadiging te voorkomen en om te voorkomen dat rot zich van de ene pompoen naar de andere verspreidt.
Pompoenen kunnen de hele winter worden bewaard, tussen 3 en 6 maanden afhankelijk van de variëteit. 

Gesneden pompoen bewaren

Zodra de pompoen gesneden is, moet hij binnen een week opgegeten worden. Bewaar de overgebleven stukken met schil in een plastic zak of hermetisch afgesloten bakje in de koelkast. Bedek het vruchtvlees met huishoudfolie om oxidatie en kolonisatie door bacteriën in de koelkast te voorkomen.

Pompoenen invriezen

Pompoenen moeten worden bereid voordat je ze invriest: in soep, puree, gerechten... Je kan ze ook in ringen of plakjes snijden, koken en invriezen, zodat je ze na het ontdooien in de pan kan bakken als side dish. Ook het vruchtvlees van de pompoen kan niet rauw worden ingevroren, omdat het dan te vezelig en hard wordt.

Bronnen:
https://www.bhf.org.uk
https://www.webmd.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram