Waar is een verzwaringsdeken goed voor?

In dit artikel
Waar is een verzwaringsdeken goed voor?

dossier

Een verzwaringsdeken is een deken met extra gewichten erin. Deze gewichten variëren van 2 tot en met 15 kilogram en bestaan vaak uit polystyreen korrels, zand, of plastic. Verzwaarde dekens worden al jaren gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg als een vorm van druktherapie, maar het gebruik van de dekens breidt zich tegenwoordig uit: verzwaringsdekens zouden stress verlichten, slaap verbeteren, kinderen met ADHD kalmeren en helpen bij het behandelen van angststoornissen.

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

123-bed-slaapkamer-licht-lucht-12-15.jpg
De wetenschap achter het gebruik van een verzwaringsdeken is dat via diepedrukstimulatie (DPS) druk wordt uitgeoefend op bepaalde delen van het lichaam, waardoor het parasympatisch zenuwstelsel gestimuleerd wordt. Het zenuwstelsel reageert van nature op stressvolle situaties door zijn sympathische of "alerte" toestand op te wekken, die angst en stress kan veroorzaken. Het parasympatische systeem vormt een tegenwicht voor deze sympatische activering.

DPS en verzwaringsdekens kunnen de parasympathische respons dus stimuleren. Wanneer het parasympatische zenuwstelsel in werking treedt, kan een gevoel van kalmte optreden, doordat veel van de autonome functies van het lichaam vertragen. Er zijn ook psychologische kalmerende effecten aan verbonden, vergelijkbaar met het gevoel dat je krijgt als je op een koude winternacht gezellig in bed ligt.

Lees ook: Hoe ontstaat angst?

Verzwaringsdeken: voordelen

Hoewel nog meer onderzoek nodig is, wijzen voorlopige resultaten erop dat verzwaarde dekens helpen bij het behandelen van volgende aandoeningen:

  • Algemene angst: sommige studies tonen aan dat het gebruik van verzwaringsdekens 's nachts het cortisolgehalte kan helpen verlagen, een stresshormoon dat kan bijdragen tot angstgevoelens.
  • Angst bij bepaalde medische ingrepen: medische ingrepen gaan vaak gepaard met angstsymptomen, zoals een verhoogde hartslag. Verzwaringsdekens kunnen deze symptomen verlichten.
  • Slapeloosheid: verzwaringsdekens zouden een invloed hebben op een aantal fysiologische en gedragsfactoren, en zo een positief effect hebben op slapeloosheid.
  • Slaapproblemen bij kinderen met ADHD: een verzwaringsdeken zou de tijd inkorten die nodig is om in slaap te vallen en zou het aantal keren dat men wakker wordt, reduceren.
  • Sensorische verwerkingsstoornis: personen met deze stoornis hebben moeite om zintuiglijke informatie te verwerken zoals texturen, geluiden, geuren, smaken, helderheid en beweging. Verzwaringsdekens kunnen helpen om zich rustiger en meer ontspannen te voelen.

Lees ook: Trainen op basis van hartslag

Veiligheid en risico’s

Als algemene regel geldt dat het gewicht van een verzwaard deken 10% moet bedragen van het lichaamsgewicht van een volwassen persoon.

Verzwaarde dekens zijn veilig voor gezonde volwassenen, oudere kinderen en tieners. Men mag ze echter niet gebruiken voor peuters jonger dan 2 jaar, omdat de dekens een verstikkingsrisico inhouden. Ook bij oudere kinderen met een ontwikkelingsstoornis bestaat dit gevaar.

Verder raadt men het gebruik van verzwaarde dekens af voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, met name bij chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, chronische obstructieve longziekte (COPD), en obstructieve slaapapneu. Bovendien kan een verzwaringsdeken ongeschikt zijn voor mensen met claustrofobie, omdat het angst kan veroorzaken in plaats van die te verlichten.

Lees ook: ’s Nachts zweten: wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen?

Bronnen:
https://www.verywellhealth.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov



auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram