Klaarkomen zonder sperma: wat is de oorzaak van een droog orgasme?

In dit artikel
Klaarkomen zonder sperma: wat is de oorzaak van een droog orgasme?

dossier

Een droog orgasme is een orgasme zonder ejaculatie. De penis geeft dus geen sperma vrij. Op zich is een droog orgasme niet schadelijk voor de gezondheid, maar voor het onderliggende probleem is mogelijks een behandeling nodig. De aandoening kan ook mentale gevolgen hebben, als iemand zich bijvoorbeeld schaamt of als er een kinderwens is.

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Getty_man_penis_seks_teelbal_2022.jpg

© Getty Images

Meestal komt een droog orgasme voor na een blaas- of prostaatverwijderingsoperatie. Het gevolg kan zijn dat je geen sperma meer produceert, en dus ook niet ejaculeert tijdens een orgasme. Andere oorzaken zijn:

  • Meerdere orgasmes hebben in een korte periode. Het lichaam heeft dan tijd nodig om de spermavoorraad weer aan te vullen.
  • Zenuwbeschadiging als gevolg van diabetes, multiple sclerose of een ruggenmergletsel
  • Medicijnen tegen hoge bloeddruk, een vergrote prostaat of stemmingsstoornissen
  • Een verstopt spermakanaal
  • Een tekort aan testosteron
  • Een genetische voortplantingsstoornis
  • Laserprostaatchirurgie en andere procedures om een vergrote prostaat te behandelen
  • Radiotherapie voor de behandeling van prostaatkanker
  • Een operatie om zaadbalkanker te behandelen
  • Stress en andere psychologische problemen kunnen ook een droog orgasme veroorzaken, maar dit is vaak situatiegebonden. Het is mogelijk dat je de ene keer wel normaal kan klaarkomen en de andere keer niet.

Lees ook: 9 tips om makkelijker tot een orgasme te komen

Droog orgasme versus retrograde ejaculatie

Hoewel een droog orgasme en retrograde ejaculatie tegelijkertijd kunnen voorkomen, zijn het twee verschillende problemen.  

In het geval van retrograde ejaculatie sluit de blaashals, de urethrale meatus, niet volledig tijdens het orgasme. De blaas is daardoor niet in staat om het terugstromen van sperma te stoppen. Dit probleem is vaak het gevolg van het gebruik van alfablokkers of blaas- of prostaatoperaties, die de blaashals kunnen beschadigen. 

Mannen die lijden aan retrograde ejaculatie stoten weinig of geen sperma uit wanneer ze klaarkomen. Het sperma vloeit dan in de urine, die troebel kan worden.

Aan de andere kant produceert een droog orgasme helemaal geen sperma. Dit kan het gevolg zijn van retrograde ejaculatie, maar het is niet dezelfde aandoening. 

Lees ook: Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

Kan je een droog orgasme behandelen?

Droog orgasme kan niet worden behandeld, maar de onderliggende oorzaken kunnen soms wel worden weggenomen. Als de anejaculatie bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door medicatie, kun je met je arts bespreken of de behandeling kan worden aangepast. Als het probleem wordt veroorzaakt door stress, kun je therapie overwegen. Als er sprake is van een tekort aan testosteron, kan de arts een behandeling op basis van testosteron voorstellen.

In het geval van retrograde ejaculatie kan de arts medicijnen voorschrijven om de blaas te helpen sluiten (blaashals sluiten) wanneer je klaarkomt.

In andere gevallen is een droog orgasme ongeneeslijk, bijvoorbeeld na een gedeeltelijke verwijdering van de prostaat. Mensen die zwanger willen worden, moeten met hun arts praten, die hen kan doorverwijzen naar een bevruchtingsspecialist. 

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt