Gynaecomastie: borstvorming bij mannen

dossier

Gynaecomastie is een aandoening waarbij mannen een vergrote borstontwikkeling vertonen. Dit komt door een abnormale toename van het borstklierweefsel, wat het uiterlijk van de borst kan veranderen. De aandoening kan een- of tweezijdig optreden en is meestal onschuldig, maar kan soms duiden op onderliggende gezondheidsproblemen.

Lees ook: Borstkanker bij mannen: symptomen en overlevingskans

Gynaecomastie: oorzaken van borstvorming bij jongens, pubers of mannen

Getty_gynaecomastie_borst_man_2024.jpg

© Getty Images

  1. Hormonale disbalans: De belangrijkste oorzaak van gynaecomastie is een verstoring in de balans tussen oestrogeen (vrouwelijk hormoon) en testosteron (mannelijk hormoon). Dit kan optreden tijdens de puberteit, wanneer de hormoonspiegels fluctueren, maar ook later in het leven, vooral bij oudere mannen wanneer de testosteronspiegels dalen.
  2. Medicijnen en drugs: Sommige medicijnen, zoals anabole steroïden, antidepressiva, en medicijnen tegen hoge bloeddruk, kunnen gynaecomastie veroorzaken. Ook het gebruik van alcohol of drugs zoals marihuana kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.
  3. Ziekten: Gynaecomastie kan ook optreden bij mannen met aandoeningen zoals levercirrose, nierfalen, of een hyperactieve schildklier. Daarnaast kan het wijzen op hormoonproducerende tumoren.

Lees ook: Hoe testosteron verhogen?

Symptomen van gynaecomastie

  • Zichtbare vergroting van één of beide borsten
  • Gevoeligheid of pijn in de borst
  • Soms, bij ernstige gevallen, afscheiding uit de tepel

Gynaecomastie: diagnose en behandeling

De diagnose wordt meestal gesteld door lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek om de hormoonspiegels te meten, en soms beeldvorming zoals echografie. In de meeste gevallen is behandeling niet nodig, omdat de aandoening vaak vanzelf verdwijnt, vooral bij puberjongens. Indien er een onderliggende oorzaak is, kan deze worden aangepakt, bijvoorbeeld door medicatie te veranderen of een medische aandoening te behandelen.

In ernstige of langdurige gevallen kan tijdens een operatie het overtollige borstweefsel worden verwijderd.

Borsten verkleinen door af te vallen of te trainen?

Bij mannen die last hebben van overtollig vet (pseudogynaecomastie) kan gewichtsverlies door dieet en lichaamsbeweging de borstgrootte helpen verminderen. Door vet te verliezen, worden de vetophopingen in de borstregio minder zichtbaar. Echter, als de borstvergroting het gevolg is van een overmatige groei van klierweefsel (gynaecomastie), zal trainen of afvallen weinig effect hebben, omdat klierweefsel niet reageert op deze maatregelen. In dat geval kan een chirurgische ingreep, zoals een borstcorrectie of liposuctie, nodig zijn om het borstweefsel definitief te verwijderen.

Bronnen:
https://www.medcentric.nl
https://www.wellnesskliniek.com
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.henw.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram