Hoe maak je champignons schoon?

dossier

Het assortiment paddenstoelen is groot. De witte champignon is het best gekend in onze keuken. Maar ook de reuzenchampignon, de kastanjepaddenstoel, de oesterzwam en de shii-take winnen aan belangstelling. Maar hoe krijg je ze schoon?

Lees ook: Paddenstoelen: lekker, veelzijdig en gezond

Mag je champignons spoelen met water?

123-h-paddenstoel-mengeling-02-19.jpg
Paddenstoelen zijn natuurlijke sponzen, wat betekent dat ze snel water opnemen. Als je ze te lang laat weken, zullen ze water absorberen, dat vervolgens vrijkomt tijdens het koken. Ze zullen dan hun smaak verliezen en de textuur van de paddenstoel bijzonder rubberachtig maken. Het best is dus om ze schoon te maken met een borsteltje. Volstaat dat niet? Dan kan je ze 10 seconden laten weken. In zo'n korte tijd hebben de champignons geen tijd om veel vloeistof op te nemen. Veeg ze daarna grondig af met een schone doek of papieren handdoek.

Lees ook: Zo bereid je de lekkerste champignons en andere paddenstoelen

Tips om champignons schoon te maken

  • Gebruik een champignonborsteltje: horecaprofessionals raden af om knopchampignons en de hoedjes van bospaddenstoelen te pellen, tenzij ze erg vuil zijn. Om ze schoon te maken, raden ze aan om een harde borstel te gebruiken. Deze methode is vooral handig voor paddenstoelensoorten met een poreuzer oppervlak, zoals morilles. Als je geen paddenstoelenborstel hebt, kun je ook een schone, zachte tandenborstel gebruiken. 
  • Gebruik papieren handdoeken: als je geen paddenstoelenborstels bij de hand hebt, kun je je paddenstoelen één voor één schoonmaken met droge of licht vochtige papieren handdoeken. Deze methode is vooral effectief voor gladdere champignons zoals de knopchampignon.
  • Snel bad of spoelen: je kunt kiezen voor een snel bad van 10 seconden door de champignons te schudden met je vingertoppen, of een douche met kraanwater. Doe de champignons in een vergiet en schud ze zachtjes onder een straal water. Droog ze daarna snel af om te voorkomen dat ze te veel vocht opnemen.
  • Azijn en citroen: houten paddenstoelen zijn vaak viezer. Als je ze grondiger wilt schoonmaken, kun je ze een snel bad geven in een oplossing van één deel azijn of citroensap op vier delen water. Spoel ze daarna af en droog ze grondig.
  • Pel champignons niet: Het is niet nodig om champignons te pellen, omdat hun schil veel voedingsstoffen bevat en ze smaak geeft. Pellen kan ook hun kwetsbare vruchtvlees beschadigen.
  • Snijd indien nodig de stelen af: de stelen van champignons kunnen soms een beetje aards of hard zijn. Je kunt ze met een scherp mes afsnijden om te voorkomen dat er vuil in je gerecht terechtkomt.

Lees ook: Tips voor wie zelf paddenstoelen wil plukken

Is het gevaarlijk om champignons niet schoon te maken?

Je loopt niet veel risico's met commercieel gekweekte paddenstoelresten, maar met bospaddenstoelen kan je beter voorzichtig zijn. Zo kunnen ze besmet zijn door uitwerpselen van wilde dieren. Ze wassen neemt echter niet alle risico's weg. Koken is de enige manier om ziekteverwekkers te neutraliseren (met uitzondering van zware metalen). We raden aan om elke soort afzonderlijk 20 tot 30 minuten te koken in een pan of 15 minuten in kokend water. Dit vernietigt parasieten en bacteriën, en maakt bepaalde soorten eetbaar (shiitake, morieljes, bepaalde boleten).

Lees ook: Paddenstoelen: kunnen morilles giftig zijn?

Bronnen:

https://www.washingtonpost.com
https://www.huffpost.com
https://www.nytimes.com
https://www.anses.fr

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram